Катя Мишева и Нуанлак Чароенсап въведоха най-малките дечица в градината. Снимки Лина Главинова

Катя Мишева и Нуанлак Чароенсап въведоха най-малките дечица в градината. Снимки Лина Главинова

Тайландката Нуанлак Чароенсап бе специален гост на малчуганите от бургаската целодневна детска градина "Вълшебство". Чаровната бизнес дама, родом от Северен Тайланд, дойде специално в морския град за откриването на новата учебна 2018/2019 година. Дамата за първи път идва в града на Христо Фотев и е по покана на директорката на учебното заведение - Катя Мишева.

Точно в 10.30 часа започна тържеството. 300-те малчугани, от тригодишните до шестгодишните, препълниха двора на градината. Той бе украсен с десетки цветни балони и огромно златно слънце. Освен най-малките, на празника дойдоха и техните родители.

Госпожа Чароенсап е съпруга на известния мореплавател и писател Райко Матеев - той е единственият българин прекосил с яхта разстоянието от България до Тайланд. "Причината бизнесдамата да дойде Бургас и специално да присъства на церемонията по откриване на новата учебна година е, че тя е впечатлена от нашите традиции, бит и култура", сподели пред "Черноморие" Катя  Мишева. Като истинска добра домакиня, тя поздрави скъпата гостенка и й благодари, че е гост в градината на този хубав ден. За изненада на тайландската Нуанлак Чароенсап, която е и българска снаха и на присъстващите учителите в градината и директорката бяха облечени в народни носии. Истински възторг, нестихващи ръкопляскания и възгласи, предизвикаха и онези малчугани, които също бяха облечени в народни носии и участваха в програмата. Част от тях показаха завидни танцови умения. Редом с фолклорните танци, малчуганите показаха бляскави мажоретни и балетни изпълнения.

"Избрахме по този нетрадиционен начин да открием новата учебна година. Облечени в народни носии показваме, че тачим и милеем за българския бит и култура. Така нагледно възпитаваме младото поколение на България", сподели пред стотиците присъстващи на празника директорката Катя Мишева.

За празника на целодневната  детска градина "Вълшебство" не забрави кметът на Бургас Димитър Николов, който изпрати поздравителен адрес. А гостенката от Северен Тайланд подари на градината картина с национални мотиви.

Галерия