Приемът от тази година става само с точки, обясни Виолета Илиева (вдясно). Снимка Лина Главинова

Приемът от тази година става само с точки, обясни Виолета Илиева (вдясно). Снимка Лина Главинова

Тази година приемът на ученици след завършен VII клас ще става само с точки, каза пред "Черноморие" Виолета Илиева - шеф на Регионално управление на образованието в Бургас. До миналата година приемът се е осъществявал като комбинация от оценки и точки.

Максималният бал за прием за учебната 2018/2019 година е 500 точки. Балът е различен за всяко учебно заведение. Той се образува от точките от изпитите по български език и литература и от математиката, като към тях се прибавят и оценките от съответния предмет от свидетелството за завършен седми клас, според изискванията на съответната гимназия. За целта оценките се обръщат в точки. "Отличен 6" е 50 точки, "Много добър 5" е 39 точки, "Добър 4" е 26 точки и "Среден 3" е 15 точки.

Най-висок е бил балът за прием за учебната 2017/2018 година в ППМГ "Акад. Никола Обрешков" за специалността "Математически науки с английски език". Там минималният бал е бил 421.500, а максималният - 497.000.

Тази година завършиха 3 700 ученици. Те могат да избират, къде да учат измежду 51 учебни заведения в Бургас. От тях 17 са професионалните гимназии, 6 са профилираните гимназии, 26 са средните училища, 3 са обединените училища, Спортното училище "Юрий Гагарин" и НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров".