Кметът на Бургас Димитър Николов и директорът на библиотеката Мария Бенчева обясниха как ще бъде реализиран проекта. Снимки Лина Главинова

Кметът на Бургас Димитър Николов и директорът на библиотеката Мария Бенчева обясниха как ще бъде реализиран проекта. Снимки Лина Главинова

Английски телефонни кабини ще бъдат монтирани в новата сграда на библиотеката. Там служителите на Регионална библиотека "Пейо Яворов" и посетителите ще провеждат телефонните си разговори, за да не пречат на останалите читатели. А тези, които остават до по-късно ще могат да ползват душ зоните и да преспят на специално обособени места в сградата. Това са част от новостите, които са заложени в проекта за "Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно - образователен център за съвременно изкуство и библиотека, находяща се в централната част на град Бургас". Кметът на Бургас Димитър Николов и директорът на библиотеката Мария Бенчева презентираха дейностите, които ще се случат, за да се превърне старата изоставена сграда на Немската болница в съвременна сграда за литература и изкуство.

Темата за сградата на библиотеката вълнува няколко поколения бургазлии. От десетилетия Регионалната библиотека се помещава в четири сгради, пръснати в различни точки на града - на улица "Алеко Богориди" №21, на улица "Булаир" №10, на улица "Шар планина" №18 и в комплекс "Изгрев" в ОДЗ №30. Правена бе и първа копка на мястото, където сега се намира Бургаския свободен университет. След нея обаче, проектът бе замразен, заради липса на средства. Темата отново бе повдигната при бившия областен управител Любомир Пантелеев. Тогава бургазлийка, която учеше в Германия предостави безвъзмездно проект за библиотеката. И той обаче остана само на хартия.

Темата бе повдигната отново при следващия областен управител Константин Гребенаров. Така се стигна до 2014 година, когато от Община Бургас обявиха конкурс за проект за реконструкция на сградата на Немската болница. Това стана възможно, след като тогавашния областен управител Константин Гребенаров съдейства имотът, който бе държавна собственост, но бе с отпаднала необходимост, да бъде прехвърлен на Общината. В конкурса на първо място бе класиран проекта на варненската фирма "Дизарх" ООД.

От конкурса за проектиране до началото на строителните дейноости изминаха пет години. В началото на тази година Община Бургас обяви обществена поръчка за избор на фирма изпълнител. Тя бе спечелена от "БИ Бургас 2019" ДЗЗД със седалище Карнобат. В обединението влизат три фирми - "Партньори - А.Т." ЕООД със седалище Карнобат, представлявано от Тодор Атанасов и две софийски фирми - "Енергоинвестинженеринг" ЕООД с управител  Цветан Видолов и "Алди комерс груп" ЕООД с управител Велко Велков.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 6 736 809.14 лева без ДДС. Проектът ще бъде реализиран чрез смесено финансиране. "50% е грандовото финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж", останалата част от сумата ще бъде осигурена от Общината", каза кметът Димитър Николов в отговор на въпрос на "Черноморие". Съфинансирането от страна на Общината ще бъде чрез поемане на дългосрочен дълг. Максималният размер на дългосрочния дълг е 5 971 095 лева, а срокът за усвояване на кредита - до 24 месеца, считано от датата на подписване на договора. Общественото обсъждане за поемане на дълга вече се проведе в сградата на Общината. Предстои да бъде гласувано и на сесия на местния парламент.

Представители на фирмите, които участват в "БИ Бургас 2019" ДЗЗД бяха на терена днес, където символично бе дадено началото на строителните дейности. Там бе и архитект Делян Жечев от "Дизарх" ООД, който е проектирал новата сграда на библитокета. В нея, след 380 дни, ще бъде разположена, освен библиотеката и Центъра за съвременно изкуство.

Галерия