Валери Симеонов още не е обявил дали се връща в парламента. Снимка Архив Черноморие-Бг

Валери Симеонов още не е обявил дали се връща в парламента. Снимка Архив Черноморие-Бг

Темата на деня е новината с подадената оставка в петък вечер от вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Премиерът Бойко Борисов я е приел, съобщиха късно снощи в прессъобщение до медиите от Министерски съвет.

Оставката идва на 26-тия ден от протестите на майките на деца с увреждания. Те настояха той да се оттегли от поста, след като използва спрямо тях думите: "кресливи жени" и каза, че на шествията има "уж болни деца".

"Решението за оставката е лично - става въпрос за медийна кампания, която удря върху авторитета на правителството", заяви Валери Симеонов на брифинг в Министерски съвет. По думите му ставащото се превръща в пречка за нормалното функциониране на управлението на държавата.

"Не става въпрос за моята личност, не става въпрос за партията, на която съм ръководител, а за управлението на България“, посочи Симеонов. "Управление, което аз определям като изключително успешно и не искам да му вися като воденичен камък".

"Хайде сега да видим след като вицепремиерът Симеонов си подава оставката дали ще продължат протестите и с какви претенции", каза лидерът на НФСБ. Той е категоричен, че властта не му е самоцел и е заел поста само защото това е било поискано от него от коалиционните партньори.

"Разбирам, че не съм добре приет в медийното пространство, тъй като не съм стандартен политик. Смятам, че трябва да се казва истината. Човек трябва да е честен, да е последователен, деен и ефективен във всяко нещо, с което се захване. Няма никаква драма. Правя това, което ми диктува моята съвест. Не го правя под никакъв натиск. На въпроса дали ми е казал Борисов – няма такова нещо. Решението съм го взел днес след обяд, след като съм го консултирал с моята група", подчерта Симеонов.

Той поясни, че решението за оставката е било взето след заседание с коалиционните партньори във формацията "Обединени патриоти" и консултации най-вече с лидера на ВМРО, Красимир Каракачанов.

До момента от третия кабинет с премиер Бойко Борисов си тръгнаха проф. Николай Петров, който оглавяваше здравното министерство, Николай Нанков, който бе регионален министър, Валентин Радев, който бе начело на Министерството на вътрешните работи и Ивайло Московски, който бе транспортен министър. Те напуснаха кабинета след трагедията край Своге, в която загинаха 20 души.