Теодор Ушев ще води майсторския си клас този уикенд. Снимка Лина Главинова

Теодор Ушев ще води майсторския си клас този уикенд. Снимка Лина Главинова

Теодор Ушев ще въвлече ученици и студенти във "В мрежата на следобедните сънища". Така е озаглавен майсторският клас, който аниматорът ще проведе на 20-ти и 21-ви юли в Бургас. Той се организира в рамките на четвъртото издание на "Burgas International Film Fest", който започва тази вечер и ще продължи до 25-ти юли.

Заглавието на майсторския клас на Теодор Ушев - "В мрежата на следобедните сънища" препраща към към един от най-емблематичните филми на кино авангарда "Meshes of the Afternoon" на Мая Дерен. Класът ще се проведе в две части. В първата през призмата на собствения си опит и практики Тео Ушев ще трасира техники и методи за създаване на филми - стереоскопично кино, виртуална реалност. След това ще се проведе дискусия относно създаването на филм - от идеята, през реализацията до промотирането и представянето му пред публика. Във втората част, преминавайки през някои от най-забележителните произведения на експерименталното и ненаративно кино, ще се анализират отделните компоненти: идея, конструкция, ритъм, монтаж, звук, визуални решения, безкамерно кино, виртуална реалност.

"Изкуството не зависи само от пари, трябва да има желание да се прави изкуство. Това ще правим тези два дни. Ще се опитаме да посеем семената. Аз обичам хора, които не са разглезени, на които нещата тепърва им предстоят", каза Теодор Ушев.

Той за първи път участва в BIFF. Фестивалът се организира от "Eleven Twelve" в партньорство с Община Бургас, Национален фонд "Култура", Италиански културен институт, посолството на Република Португалия в България, посолството на Унгария в България, посолството на Република Гърция, посолството на Грузия в България, португалски културен институт "Камойш", Унгарски културен институт, Регионална библиотека "Пейо Яворов" и др.

Медиен партньор е сайт "Черноморие".