Пробонабирането се прави от екипи на Регионалната здравна инспекция в Бургас. Снимката е илюстративна

Пробонабирането се прави от екипи на Регионалната здравна инспекция в Бургас. Снимката е илюстративна

Антително проучване сред 2 000 жители на общините - Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Царево и Приморско ще установи дали те са боледували от COVID - 19. Тестването е започнало, а пробонабирането се извършва от екипи на Регионалната здравна инспекция в Бургас. Взема се кръв от вената, от която се отделя серум, в който се търсят игг антитела. Те са доказателство дали тествания е "срещал" вируса.

1 000 души ще бъдат тествани в община Бургас и 1 000 в останалите морски общини.

"Целта е да се установи, до каква степен се образуват антитела. Това сероепидемиологично изследване ще се проведе и сред 1 000 души от останалите община на област Бургас, където имаше случаи на заболели с COVID - 19. То ще се повтори през есента и догодина, за да добием представа за ситуацията", каза пред "Черноморие" доц. Цветан Велинов - декан на Медицинския факултет на университет "Проф. д-р Асен Златаров" и член на Общинския кризисен щаб.

Приоритетно тестването се прави в морските общини и в него участват заети в туризма. В проучването се включват и контактни лица на болни от първи ред, които са били под карантина. Всеки дава информирано съгласие, че иска да бъде тестван за антитела, попълва анкета с няколко въпроса, сред които дали е боледувал през последните седмици и дали е имал симптоми на остро рестираторно заболяване - висока температура, кашлица и т.н.

Половината от тестваните ще бъдат мъже, другата половина - жени. В изследването ще бъдат включени всички възрастови групи от 18 до над 60 години. По този начин ще се разбере и как болестта се разпространява сред различните възрастови групи.

Първите резултати от антителното изследване трябва да са готови до 15-ти юни, а до 25-ти юни да има окончателна информация, колко от изследваните са имали лека симптоматика или са боледували без симптоми.

Доц. Велинов: Бургас е зона свободна от коронавирус, сезонът може да стартира