Жорж Делериев (вторият отляво надясно) и Сонер Ълък (до него) подписаха ново споразумение за партньорство. Снимка Лина Главинова

Жорж Делериев (вторият отляво надясно) и Сонер Ълък (до него) подписаха ново споразумение за партньорство. Снимка Лина Главинова

Бургаската Търговско индустриална камара има готов проект за морска връзка от Царево до турския град Инеада. Целта на проекта е да предостави възможност за развитие на културно-историческия туризъм между двете страни. "Идеята ни за този проект е от времето, когато все още нямаше митнически пунк в Инеада. Сега той е факт и имаме желание да го реализираме в партньорство с вас", това каза Жорж Дерелиел - председател на ТИК - Бургас на среща с Сонер Ълък - председател на Търговско промишлена палата - Къркларели, Турция. Планирано е проектът да бъде реализиран със средства по програма "Трансгранично сътрудничество". "Очаква ме да бъде отворена програмата, за да подадем документи", допълни Дерелиев.

Турският град Инеада е на 12 километра южно от река Резовска. Парадоксалното е, че тези 12 километра по суша се превръщат в 240 км. Това е разстоянието от най-южното ни село Резово до турския морски град Инеада. Причината е, че трябва да се мине по суша през двата гранични пункта - българския и турския и пътуващия да се върне обратно към Черно море.

Ако проектът на ТИК - Бургас се реализира съвместно с ТПМ - Къркларели, той ще даде възможност и на българи, и на турци да пътуват за кратко време по море. Така ще имат възможност, хем да си направят еднодневно пътуване, хем да разгледат природните и културни забележителности от двете страни на границата.

Бургаската ТИК преподписа договор с Палатата в Къркларели