Това е тимът, който спечели престижното 19-то място на международното състезание. Снимка Архив Черноморие-бг

Това е тимът, който спечели престижното 19-то място на международното състезание. Снимка Архив Черноморие-бг

Отборът на бургаската Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника се класира на 19-то място на финала на състезанието "Шел еко маратон", което се проведе в Лондон, Великобритания. До финала, след квалификациите, които се състояха във Франция и Турция, достигнаха 210 отбора, сред които и този на бургаското Механо. Тя преминаха през няколко етапа, за да се състезават в Лондон. 600 отбора от цял свят участваха със свои прототипи. 400 стигнаха до първия кръг, а на квалификациите бяха излъчени 210, сред които и тима на Механото, за финала във столицата на Острова.

Международното състезание се провежда в две основни категории - "Прототип задвижван с електрическа батерия" и "Прототип задвижван от течно гориво". Първата категория има две подкатегории - за протопит с три гуми и прототип с четири гуми. Бургаският отбор участва в категория "Прототип задвижван с електрическа батерия", като техния автомобил е с четири гуми.

Първото място е спечелено от тим от Франция. "През последните шест години отбори от тази страна печелят първото място на състезанието, но те са сред най-силните. Ние бяхме най-младият отбор. Нашето 19-то място е най-доброто, постигнато от български отбор", каза за "Черноморие" Красимир Кънчев - преподавател в ПГМЕЕ и ръководител на тима. Това класиране им дава право да участват директно на финала на състезанието през следващата година. "Въпреки това през септември ще отидем на квалификацията в Турция с подобрен прототип. Ако искаш да постигаш резултати, трябва да се развиваш", допълни Кънчев. И отборът, който работи по създаването на колата ще бъде разширен с още трима ученици. Те ще се присъединят към ядрото на тима - Атанас Христов, Велин Георгиев, Антон Стойчев.

За пътуването до Лондон тимът на Механото получи финансова подкрепа от Община Бургас в размер на 18 500 лева, които бяха гласувани от Общинския съвет.

Галерия