Новият закон сигурно ще бъде отложен за 2020 година, смята Николай Тишев. Снимка Лина Главинова

Новият закон сигурно ще бъде отложен за 2020 година, смята Николай Тишев. Снимка Лина Главинова

Новият Закон за местните данъци и такси ще засегне населението и ще създаде проблеми на общините при събиране на средствата. Това прогнозира Николай Тишев - бургаският народен представител от коалиция "БСП за България". В момента бизнесът плаща 70% от такса смет, а физическите лица - 30%. Цената на налога се определя от размера на промила и района, в който се намира имота. Тези, които живеят в централните градски части плащат повече в сравнение с тези, които живеят в кварталите или съставните селища. "Въпреки готвените промени, услугата няма да претърпи съществена корекция", смята Тишев. Според него, когато новият закон влезе в сила той ще създаде проблеми на общините при събиране на таксата.

Промените ще засегнат сериозно и населението. Хората ще плащат повече, отколкото сега, а облекчение ще има за бизнеса. Причината е, че такса смет ще се изчислява на база на разгъната площ. Това напрактика означава, че ако живеещите в къща без значение дали се намира в центъра, в квартала или в съставното селище ще плащат повече, защото обитават голяма жилищна площ.

Законът е минал на първо четене и предстои да бъде гледан отново в пленарна зала. Той трябва да влезе в сила от 1-и януари 2019 година. "Малко ме съмнява това, защото едва ли управляващите ще поискат да направят промени в година, когато ще има местни избори. И евентуално ще отложат влизането му в сила за 2020 година", смята Николай Тишев.

Според колегата му Петър Кънев, проблемът с такса смет е от 2005 година. "Трябва да се търсят начини да се облекчи бизнеса, а не да се натоварват хората с по-високи сметки", смята Кънев.

Галерия