Бивши спортисти, оставили имената си в златната история на България, бяха на откриването на Заедно в изкуствата и в спорта. Снимки Черноморие-бг

Бивши спортисти, оставили имената си в златната история на България, бяха на откриването на Заедно в изкуствата и в спорта. Снимки Черноморие-бг

Топ спортисти от близкото минало и настояще подкрепиха бургаски таланти. С личния си пример те са еталон за подражание и мотивация, че спортът е, не само здраве, но може да се превърне и в блестяща кариера. Бивши футболисти и треньори, сред които Димитър Димитров - Херо, Любомир Шейтанов, Диян Петков, Христо Порточанов, както и бивши и настоящи волейболисти - Александър Маджуров, братята Валентин и Георги Братоеви, бившият национал по баскетбол Димо Костов се събраха в двора на бургаското СУ "Св. св. Кирил и Методий". Те участваха в първото издание на Националната програма "Заедно в изкуствата и в спорта" на Министерството на образованието и науката. Тя има за цел да насърчи учениците в колективните спортове и в изкуствата.

Стартът на кампанията бе даден в 09.00 часа в шест града в страната, сред които и Бургас. В състезанията по футбол, баскетбол, волейбол, щафетни игри, както и в музикалните състави, вокалната група, мажоретния състав се включиха ученици от СУ "Св. св. Кирил и Методий", от СУ "Добри Чинтулов", ППМГ "Акад. Никола Обрешков", ПГ по транспорт, ОУ "Св. Климент Охридски", ОУ "Княз Борис I", ОУ "Елин Пелин", ОУ "Любен Каравелов", ПГМКР "Свети Никола".

Най-голямо беше представянето на училището домакин - СУ "Св. св. Кирил и Методий". Освен в спорта, учениците от гимназията се представиха и в модул "Изкуства". Те рисуваха под ръководството на преподавателя си Таня Стоянова. Гимназията е единствената в региона, в която има прием в профил "Изобразително изкуство" след VII клас. Рисуване се изучава профилирано и след четвърти клас.

Гости на откриването на събитието бяха и областният управител на област Бургас Мария Нейкова, Йорданка Ананиева - зам.-кмет по образование в Община Бургас, Веселина Деведжиева - началник отдел "Спорт" в Община Бургас, доц. Димо Колибаров - директор на филиала на НХА в Бургас и други. Те, както и учениците, и техните учители бяха поздравени от директора на СУ "Св. св. Кирил и Методий" Снежана Няголова.

Галерия