EmilChakyrov

EmilChakyrov

Това ли заслужава Емил Чакъров?

Емил Чакъров. Новината бе разпространена днес от пресцентъра на община Бургас в официално съобщение до медиите. За събитието се очакват съученикът на Емил Чакъров - цигуларят проф. Минчо Минчев, проф. Георги Спасов и други.

Съобщението шокира екипа на сайт Черноморие, който от години отразява случващото се в културния живот на града. Въпросът е: Не защо обществено място ще носи името на Емил Чакъров, а кое ще е то? В новината се съобщава, че залата (която е наречена Овална) ще бъде достъпна за бургазлии и гостите на града, за да могат да видят наредената постоянна експозиция в памет на диригента, озаглавена "Моят път в музиката". Дори лаиците в класическата музика си задават въпроса: Какво общо има маестрото - най-младият лауреат на конкурса по дирижиране на името на Херберт фон Караян в Берлин, с Летния театър на града? Защо инициативата идва от община Бургас и кой толкова не можа да разграничи Емил Чакъров от Летния театър, който не е Опера? Да не забравяме, че Бургас има традиции в оперното дело. Че тук се намира един от най-големите културни институти в страната, където работят над 250 солисти, балетисти, музиканти. Припомняме, че Бургас е не само родния град на Емил Чакъров, но и на Райна Кабаиванска. Мнозина вече си задават въпроса: След време коя спортна зала ще носи името на Кабаиванска, след като зала нямаща нищо общо с Емил Чакъров ще бъде кръстена на него?

След журналистическо разследване на сайт Черноморие, стана ясно, че ръководството на Държавна опера Бургас не е запознато със случая. Не е взето мнение за това, а се решава от чиновници на община Бургас по предложение на Черноморска асоциация на жените.

Според нас, в идеята Бургас да не забрави своя съгражданин именития Емил Чакъров няма нищо лошо. Факт е, че се възстановиха прекъснатите музикални празници на негово име, създадени в зората на демокрацията от Катя Атанасова и подкрепени финансово от клона на "Отворено общество" в Бургас с председател Петър Димов. Въпросът е, защо не се именува улица или площад на името на Емил Чакъров, а малка зала и то в Летния театър, за която малцина знаят и до която трудно се стига?

Сайт Черноморие предлага истинските бургазлии, хората предани на делото на маестро Емил Чакъров смело да вземат отношение по въпроса: Какво заслужава Чакъров и дали Летният театър е най-подходящото място да бъде свързан с голямото му дело?