На сцена Охлюва участниците ще се представят пред публиката. Снимка БФБ

На сцена Охлюва участниците ще се представят пред публиката. Снимка БФБ

Карнавално шествие и карнавал "Зеленият Бургас" ще събере децата на Бургас този петък, 12-ти май. Той се организира от Българска фондация "Биоразнообразие" съвместно с Община Бургас и РИОСВ - Бургас. Той дава началото и на Зеления и спортен уикенд, който ще се проведе от 12-ти до 14-ти май.

Бургазлии имат привилегията да живеят в град, заобиколен от три езера (Атанасовско, Вая и Мандра) и едно море, съвсем наблизо да са Странджа, Ропотамо, Велека, Камчия. Биоразнообразието е навсякъде около нас, дори в самия град, защото Бургас е единственият европейски град, в чийто небе могат да се видят къдроглави пеликани и розово фламинго, Морската градина предлага голямо разнообразие от дървесни видове, а морето и езерата са обитавани от десетки видове птици и риби.  За голяма радост това се осъзнава и от учители, родители и самите деца, защото заявените участници тази година са повече от 260 от 23 бургаски детски градини и основни училища.  

"Очакваме ви на 12-ви май от 17:00 ч. на площад "Атанас Сиреков" - пред сградата на Община Бургас, откъдето ще стартира дефилето на участниците до Морската градина, за да дадем възможност на децата, техните учители и родители да преминат по улица "Алеко Богориди" и да могат колкото се може повече хора да видят красотата и креативността на костюмите им и да се запознаят с „бургаските“ видове, които те представят. В Бургас вече има и туристи за тематичните уикенди, които също вярваме, че ще бъдат впечатлени от нашия град", сподели Радостина Ценова от фондация "Биоразнообразие".

Община Бургас е разположена в зона на богато и ценно биоразнообразие – резултат от природно-географските условия и концентрация на защитени територии и защитени зони, изобилие от водни тела и прилежащите им влажни зони.

Шествието ще завърши на лятна сцена "Охлюва" до културен център "Морско казино", където всеки участник ще се представи, а специално жури ще оцени участниците и ще връчи наградите в отделните категории.

Ето и категориите за награждаване:

- награда за най-ефектен костюм на диво растение от срещащо се в района на Бургас;

- награда на журито за най-ефектен костюм на диво животно от района на Бургас;

- награда за атрактивно представяне на характерно местообитание или екосистема – река, езеро, гора и т.н., срещащи се в района на Бургас.

- награда за най-оригинален "зелен" костюм – от рециклирани или употребявани материали, еко-материали и др.

- награда за най-ефектно и артистично дефилиране

- награда за най-атрактивно учебно заведение (детска градина/училище)