Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в отбелязване на годишнината и откриването на барелефа на отец Чаръкък. Снимки ТД Странджа

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в отбелязване на годишнината и откриването на барелефа на отец Чаръкък. Снимки ТД Странджа

Членове на бургаското тракийско дружество "Странджа" почетоха паметта на свещеник Александър Чакърък, който служеше в българската църква "Свети Георги" в турския град Одрин. Цветя и венци във връзка с първата година от кончината на свещеника бяха поставени от българи от всички краища на България.

Отецът-защитникът на Българската църква в Одрин ще бъде запомнен с опазването и възстановяването на българския храм "Свети Георги" в Одрин. Една година след кончината му се обединяват институции, тракийски дружества от цяла България и граждани за изграждането на паметник-барелеф на отец Александър Чъкърък в двора на църквата. Тракийско дружество "Странджа" - Бургас с председател Стефан Колев са едни от големите дарители в помощ за изграждането на паметника. Пред събралото се множество  заупокойна литургия беше отслужена на два езика – български и гръцки от митрополит Анхиалохий от Гръцката патриаршия, архимандрит Атанасий от Българската Православна църква (в момента служещ в Свиленград), отец Михаил от Стара Загора и отец Георги от Сандански.

Отец Александър Чъкърък е бил награждаван от президента на Република България Румен Радев с орден "Св. св. Кирил и Методий" за усилията му по опазването, съхраняването и поддържането на българската общност в Одрин, Турция.

В отбелязване на годишнината и откриването  на барелефа участва и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

Галерия