Кметът на Средец Иван Жабов (вляво) получи плакета от кмета на Бургас Димитър Николов

Кметът на Средец Иван Жабов (вляво) получи плакета от кмета на Бургас Димитър Николов

Тракийци от Бургас, Средец и региона се събраха за 31-ви път н местността "Божура" над град Средец. Поводът е тазгодишното издание на Странджанско-тракийския събор "Фолклорен венец Божура", който се провежда в едноименната местност. Националният конкурс се организира от Община Средец в партньорство със Съюза на тракийските дружества в България и Народно читалище "Пробуда 1897".

На Божура се събраха народните представители Галя Желязкова и Андрей Рунчев, Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, зам.-областният управител на област Бургас Пламен Янев, Стефан Колев - председател на тракийско дружество "Странджа" - Бургас, кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Средец Иван Жабов, председателят на Общинския съвет в Средец Динко Цъцаров, общественици, тракийски.

Празникът започна пред бюст-паметника на Стефан Караджа, който се издига в местността. Официалните гости поднесоха венци и цветя и се поклониха пред героизма на Караджата.

Съборът продължи с награждаване на лауреатите от тазгодишното му издание. В началото кметът на Бургас Димитър Николов връчи на кмета на Средец Иван Жабов почетен знак за опазването  съхранението на тракийския събор. Вече 12 години, откакто е кмет на странджанската община, Жабов работи за развитието и реализацията на Странджанско-тракийския събор "Фолклорен венец Божура".

Началото на събора е поставено от тракиеца д-р Стамат Апостолов, който събира Шаламановия род на Божура. Така се поставя началото на събора, който по-късно прераства в конкурс със състезателен характер. "Фолклорен венец Божура" е предназначен за деца и младежи на възраст от 4 до 19 години.

Журито в съставв: Ваня Монева - председател и членове - Димитър Христов, Лазар Налбантов, Радостина Йовкова, Кристиян Неделчев, Мария Градешлиева и Георги Янакиев определи победителите.

Приз "Комня Стоянова" за най-добър изпълнител получи Огняна Върбанова от НУИ "Добри Христов" - Варна.

Приз "Фолклорен венец "Божура" за най-добър инструменталист бе присъден на Нено Маринов - гайда, НУФИ "Филип Кутев" - Котел.

Наградата на Тракийски дружества е за певеца Христиан Кинев от НУФИ "Филип Кутев" - Котел.

Трима души ще получат наградата на Община Средец тази година - певицата Яна Биюкова, Стамен Ганджев - гайдарджия и Дико Палазов - кавалджия. Призовете им бяха връчени от кмета на Община Средец Иван Жабов.

Галерия