Тракийците оставиха венци и цнетя пред паметника на Апостола

Тракийците оставиха венци и цнетя пред паметника на Апостола

Тракийците от дружество "Странджа" в Бургас почетоха днес 146-та годишнина от гибелта на Васил Левски. Те се събраха пред паметника на Апостола на свободата в Морската градина, където оставиха венци и цветя.

Всъщност правилната дата на смъртта на Левски е 18 февруари (6-ти февруари по стар стил) 1873 година. Но поради една грешка, допусната във важна статия преди близо 70 години, датата е изместена на 19 февруари и така се чества до днес.

Преди да се отправят към паметника, ръководството на "Странджа", се събра в офиса на дружеството, където председателя Стефан Колев изнесе импровизирана беседа за делото на Апостола, като прочете откъси от негови писма и от т.нар. "Тефтерче на Левски".

Стефан Колев обърна внимание, че думите на революционера са напълно актуални и днес и цитира откъс от писмо на Левски, където е казано: "Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия". Така и ние днес желаем да обединим силите на тракийци, срещу което обединение не ще може да противостои никоя стихия, подчерта Стефан Колев.

Около 500 души се събраха пред паметника на Апостола в Приморски парк в 11:30 ч, за да отдадат почит на най-отдаденият на отечеството си българин. Тържеството включваше четене на произведения за Левски от ученици от бургаски училища, почетен караул от матроси, заупокойна молитва от бургаското духовенство. Стефан Колев държа кратка реч пред тракийци за делото на Левски след поднасянето на венеца.

Галерия