Димитрина Буланова изрази отрицателното си мнение по докладната. Снимки Архив Черноморие-Бг

Димитрина Буланова изрази отрицателното си мнение по докладната. Снимки Архив Черноморие-Бг

Тракийско дружество "Екзарх Антим I" поиска да наеме общински имот за нуждите си, въпреки че разполага със собственост на пъпа на Бургас. Докладната записка бе входирана от кмета на община Бургас Димитър Николов и разгледана на сесия на ОбС. Председателят на дружеството Тодор Ангелов, който е и общински съветнвик в местния парламент в морския град, иска на ръководената от него организация да бъде предоставен общински имот за срок от пет години. Той е водил няколко разговори с кмета на Общината и в резултат на това Димитър Николов е вдохирал докладната с искането. Става въпрос за отдаване под наем на общински имот с площ от 113,91 кв.м., намиращ се в блок 51 в комплекс "Изгрев" на цена от 125,60 лева без ДДС на месец. Предложението обаче нанежи страстите в местния парламент.

"Дружеството има имоти в центъра на града и ги отдава под наем. По-правилно е да предоставим общински имот на дружества, които нямат приходи. Защо тракийците не ползват своите имоти, а ги отдават под наем?", попита водачът на групата на ГЕРБ в ОбС Димитър Людиев.

Тодор Ангелов отказа да отговори на поставения въпрос. Наложи се кметът Николов да вземе думата. "Разглеждахме този казус два пъти. 80% от членовете на дружеството са възрастни хора, сред тях има и инвалиди и им е трудно да се качват на четвъртия етаж на сградата, където се намира техния имот. Длъжни сме да им осигурим помещение. Обследвахме общинските имоти, с които разполагаме и стигнахме до консенсус да им дадем имота в "Изгрев", каза Димитър Николов.

"90% от дейността на дружеството се извършва в пенсионерските клубове без да плащат наем за това. Друг е въпросът дали имат право да го правят там. Казиното е на първия етаж, там да си правят срещите. Можем да дадем общинския имот на друга нуждаеща се организация", каза Димитрина Буланова от ГЕРБ.

"Кметът не би трябвало да задава такива въпроси. Кметът трябва да решава проблемите. Това са частни имоти. Г-жо Буланова, ако при Вас дойдат три пъти, как бихте решили проблема?", попита Николов.

След размяна на реплики и коментари по докладната, съветниците гласуваха по следния начин - 24 "за", 0 "против" и 10 "въздържал се" и тя бе отхвърлена. 2 гласа "за" не стигнаха тя да бъде приета.

Тракийско дружество "Екзарх Антим I" разполага с имоти в центъра на града. Офисите им се намират в сграда на улица "Конт Андрованти" №4. Помещението, където в продължение на години беше кино "Тракия" бе отдадено под наем за бинго зала. От този договор тракийците получават и значителен месечен наем.

Галерия