Докладната записка на кмета на Община Царево Георги Лапчев бе подкрепена единодушно от общинските съветници. Снимки Община Царево

Докладната записка на кмета на Община Царево Георги Лапчев бе подкрепена единодушно от общинските съветници. Снимки Община Царево

Тракийският университет открива своя база в Царево. Висшето учебно заведение ще стопанисва през следващите 3 години общинска сграда, в която се помещаваше Българо - Германския център за професионално обучение. С пълно мнозинство общинските съветници в Царево подкрепиха докладната записка на кмета на морската община Георги Лапчев за учредяване на безвъзмездно право на ползване на Тракийски университет със седалище в Стара Загора върху общинската сграда. Сградата, в която се помещаваше Българо - Германски център за професионално обучение, бе върната от Министерството на труда и социалната политика на Общината. "Получихме си сградата в лошо състояние. След като я предоставим безвъзмездно за ползване на Тракийския университет, те от своя страна ще я ремонтират", коментира пред "Черноморие" кметът на Царево Георги Лапчев.

Решението на Общинския съвет в Царево слага край на двугодишните преговори между ръководството на Община Царево и на Тракийския университет. "Доволен съм, че докладната записка бе подкрепена единодушно от всички съветници без значение дали са от мнозинството или от опозицията. Това е знак към политическия живот в страната, че когато се проведе правилно разговор, той ще даде резултат", допълни кметът Лапчев.

Така напрактика Царево става третият черноморски град, след Варна и Бургас, в който ще има база на висше учебно заведение. Тракийският университет ще извършва в Царево изнесено обучение на студенти и докторанти в различните специалности, в които те се обучават.

В университета се обучават над 8200 студенти от България и света от  близо 600 висококвалифицирани преподаватели, както и от гост лектори от други университети в страната и чужбина, в 72 бакалавърски специалности и магистърски програми. Университетът провежда повече от 70 докторски процедури.

Галерия