Българските специалисти подариха флагче на тима на домакините си. Снимки ФК Нефтохимик

Българските специалисти подариха флагче на тима на домакините си. Снимки ФК Нефтохимик

Ръководителят на детско-юношеската академия на бургаския фотбулен клуб "Нефтохимик" Николай Кръстев, както и главният методист Мариян Нунев се завърнаха от Италия, където бяха посрещнати и обмениха опит с колегите си от футболен клуб "Реджина".

"Престоят ни в Академията на "Реджина" беше изключително полезен за нашия клуб. Като една от главните причини за пътуването ни до Италия е да създадем директна връзка с Джузепе Герия, който е директор на школата на "Реджина". Той е назначен преди три месеца на работа в клуба и е човек с изключително богат опит в работата с младите таланти на италианския футбол. Ръководил с изключителен успех школите на "Ювентус" и "Пескара", дали топ футболисти като - Верати, Инсиние, Имобиле, Торейра, Политано и много други. Прибирайки се да работи в своя роден град, той несъмнено ще подобри още повече Академията на "Реджина". Така че ние бяхме изключително щастливи да поговорим с него за всичко, касаещо развитието на талантите. Структурата на школата, методите на работа, както и това, което той ще промени в Академията, за да бъде по-успешна в изграждането на бъдещи професионални футболисти. Надявам се, че поканата, която ни отправи догодина, за да видим повече от неговата работа, ще можем да покажем и наши момчета готови да играят на Апенинския полуостров", сподели Николай Кръстев.

"Сред презентираните концепция, периодизация и принципи на обучение ние виждаме много сходни методи с методиката която прилагане в школата на Нефтохимик, което за нас е радващо. На първо място стои индивидуалното развитие на всеки един състезател. Вземането на правилни решения под натиск, интензитет при прилагането им и игрова интелигентност са критерии за потенциално развитие на състезателите. Както при нас така и при тях липсват добри флангови състезатели които на скорост да преодоляват противници и да финализират. В този ред на мисли е нужно обучение което да не ограничава атакуващите състезатели да преодоляват, напротив, обучението трябва да провокира точно това. Тактическото отборно обучение в Реджина започна тепърва в U16. Преди това се набляга на индивидуална и групова тактика", коментира Мариян Нунев.

Двамата изразяват своята благодарност на ръководството на бургаския клуб, който инвестира в тази обмяна на опит. "Ще се постараем да пренесем и приложим наученото и към нашите колеги, завършиха двамата специалисти", коментират Кръстев и Нунев.

Тимът на "Реджина" се състезава във второто ниво на италианския футбол с треньор легендарния Филипо Индзаги. В отбора в момента се състезава българския национал Андрей Гълъбинов.

Галерия