Участниците в размириците запалиха огньове, разрушиха автобусни спирки и гърмяха бомбички

Участниците в размириците запалиха огньове, разрушиха автобусни спирки и гърмяха бомбички

Размирици имаше за трета поредна нощ в градове в Нидерландия заради ограниченията, наложени от властите във връзка с коронавируса, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

За безредици беше съобщено на различни места, включително Гронинген, Леуварден, Енсхеде и Тилбург.

Участниците в размириците запалиха огньове, разрушиха автобусни спирки и гърмяха бомбички. Десетки младежи се събраха в Енсхеде и Гронинген, като се стигна до сблъсъци с органите на реда. Има информация за няколко ареста.

В Енсхеде полицията използва палки, за да разпръсне събралите се протестиращи, показаха видеокадри в социалните мрежи. В Гронинген органите на реда евакуираха центъра на града заради размириците. В Леуварден полицейски микробуси бяха замеряни с камъни.

Продължаващото трета нощ насилие започна в Ротердам в петък вечерта, след като протест срещу мерките заради коронавируса излезе извън контрол, като прерасна в сблъсъци по улиците и накара полицията да открие огън. Четирима души бяха простреляни и приети в болница.

Протестите избухнаха като съпротива срещу плановете на правителството да ограничи използването на COVID пропуски само за хората, които са ваксинирани или са преболедували вируса, изключвайки тези, които имат отрицателен тест.

Властите възобновиха някои карантинни мерки предишния уикенд с цел да забавят засиленото разпространение на вируса, но ежедневните заразявания останаха на най-високото си ниво от началото на пандемията.