Отличието се присъжда навръх днешния 24-ти май. Снимка Архив Община Бургас

Отличието се присъжда навръх днешния 24-ти май. Снимка Архив Община Бургас

Три дами са номинирани за отличието "Млад художник на годината" в Бургас. Това са Петя Димитрова, Милена Казакова и Елисавета Ангелова. Отличието "Млад художник на годината" е учредено на името на големия творец Руси Стоянов и по традиция се връчва на 24 май.

Днес, навръх Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската писменост, ще стане ясно името на носителката на наградата. Церемонията започва в 12.30 часа в залата на Дружество на художниците на улица "Александровска" №22. Тогава ще бъде открита и традиционната изложба на художниците. Тази година за експозицията са селектирани произведенията на 50 автори - както утвърдени майстори, така и млади художници.

Наградата "Млад художник на годината" се присъжда с решение на седемчленно жури в състав – Добрин Вътев, Митко Иванов, Георги Петков, Стойко Сакалиев, Атанас Стоянов, Галя Чернева и Пенка Илиева.

Първият носител на наградата е Йордан Ангелов през 2007 година.

Дружеството на бургаските художници е създадено през 1956 година. Към 2022 година негови членове са над 100 творци, чиито произведения представят града ни в България и по целия свят.