Частичните избори за кмет на Твърдица ще се проведат на 27-ми февруари. Снимка Архив Черноморие-бг

Частичните избори за кмет на Твърдица ще се проведат на 27-ми февруари. Снимка Архив Черноморие-бг

Три жени се кандидатират за кмет на бургаското село Твърдица. Частичните местни избори в населеното място ще се проведат на 27-ми февруари. До тях се стигна, след като дългогодишният кмет Сотир Йовчев почина внезапно на 24-ти октомври миналата година.

Три партии и един Инициативен комитет са подали документи за регистриция в Общинската избирателна комисия за участие в изборите. Това са коалиция "БСП за България", ГЕРБ и НФСБ, и Инициативният комитет за издигане на кандидатурата на независимия кандидат Людмила Любенова.

Въпреки че срокът за регистрация на партии, коалиции и ИК е до 1-ви февруари, вече са ясни кандидатите. И трите са жени. И трите са от Твърдица.

Коалиция "БСП за България" издига Кирилка Николова. Общинският председател на БСП - Бургас Живко Господинов днес проведе изнесена приемна в Твърдица и в нея участва кандидатът за кмет, издигнат от партията. "Вярвам, че с постоянство и упорита работа могат да се разрешат проблемите на село Твърдица", беше категорична по време на разговорите Кирилка Николова. Тя е с най-много опит в кандидат-кметската надпревара в селото. Това е нейното трето участие в местния вот.

НФСБ издига за своя кандидат журналистката Диана Фъртунова. Тя заедно със съпруга си Валентин Фъртунов купуват къща в Твърдица и се местят да живеят тук през 1992 година. "И трите ми деца израснаха в Твърдица", споделя Диана Фъртунова. Валентин Фъртунов беше сред уважаваните политици, журналисти и общественици, общински съветник от НФСБ. Той почина внезапно през 2014 година. Сега Диана Фъртунова продължава по неговия път. Нейното име се свързва и с изграждането на църквата "Рождество Богородично" в Твърдица. Тя е в инициативата за построяването на храма и взема активно участие при окомплектоване на нужните за строежа документи. Диана е изключително дейна и с гражданска позиция. Затова не е чудно, че сега ще участва в изборите като кандидат за кмет.

Любопитно в предизборната надпревара е, че председател на ИК, който издига Людмила Любенова за кандидат-кмет е Мария Йовчева - дъщеря на покойния кмет на Твърдица - Сотир Йовчев. През 2015 година Мария Йовчева бе избрана да оглави новоучредения клуб на ГЕРБ в Твърдица. До този момент ГЕРБ не са обявили свой кандидат за кмет, която говори, че ще подкрепят независимата Людмила Любенова. Тя е от Харманли, но от около десет години със семейството си живее в Твърдица.