За участие в турнирите в различните възрастови групи са заявени някои от най-добрите български тенисисти

За участие в турнирите в различните възрастови групи са заявени някои от най-добрите български тенисисти

С три международни турнира за юноши и девойки в следващите седмици започва поредният сезон на тенис център "Санта Марина" в Созопол. Турнирите ще се проведато от 1-ви до 21-ви май за състезатели на възраст до 14 и до 16 години от календара на европейската тенис федерация Тенис Европа и до 18 години от календара на международната ITF. Преди това на 30-ти април и 1-ви май ще се проведе и турнир от веригата Киндер+ на БФТ.

За участие в турнирите в различните възрастови групи са заявени някои от най-добрите български тенисисти – настоящи държавни шампиони и национални състезатели. За титлите в отделните категории ще се борят Иван Иванов, Елизара Янева, Росица Денчева, Александра Габровска, Каталина Петрова, Георги Георгиев, Александър Василев, Александър Толев, Йоана Радулова, Валерия Гърневска и много други от най-перспективните ни млади тенисисти.

По традиция ще бъде силно и чуждестранното присъствие с представители както на всички съседни страни, така и на световни сили в тениса като Великобритания, Италия, Австралия, Германия, Белгия и още много страни.

Турнирът до 14 г. е от 1 до 8 май, като победителите поединично ще вземат 60 точки, а финалистите – 50 точки за ранглистата на "Тенис Европа". От 7 до 14 май е състезанието до 16 г. – първото международно в България за тази възрастова група за годината, което носи 120 точки на шампионите, 100 на финалистите, 60 за полуфиналистите и т.н. Турнирът от календара на ITF за юноши и девойки до 18 години, валиден за световната ранглиста, е от 14 до 21 май. Главни съдии са международно сертифицираните Ивайло Цветков, Антоанета Димитрова и Боряна Гюрчева, а турнирен директор е Николай Пръвчев.

Международните турнири са поредната отлична възможност за младите български тенисисти да трупат както точки за международните ранглисти, така и състезателен опит в своята страна. През втората половина на годината за тук са предвидени още един турнир на Тенис Европа до 16 г., както и серия от три от изключително ценните комбинирани турнири за мъже и жени с награден фонд по 15 000 долара от календара на ITF.