Слабата реклама доведе и до малко публика на фестивала. Снимки Черноморие-бг

Слабата реклама доведе и до малко публика на фестивала. Снимки Черноморие-бг

Три рок групи не участваха на "Burgas Rock & More", който се проведе миналия уикенд, заради некоректни отношения от страна на фирмата - организатор - "Rock & Events". "Конкурент", "Обратен ефект" и "Контрол" не се качиха на сцената, заради неизплатени суми по договорите им за участие.

"Burgas Rock & More" трябваше да събере на едно място български изпълнители и групи и да се превърне в истински музикален празник за феновете на поп, джаз, фънк и рок музиката. Това обаче не се случи. Още първият фестивален ден започна с фал старт. Обявеното от организаторите начало в 16.00 часа бе преместено два часа по-късно. А група "Конкурент", която трябваше да се качи на сцената в 17.00 часа, така и не заби за разочарование на почитателите им. Някои от тях все пак си направиха снимка за спомен с вокала на бандата Емил Анчев, който беше на територията на фестивала. "Организаторите не си изпълниха ангажиментите към нас по договора. Нямаше направени плащания за участието и стана ясно, че обещанията няма да се изпълнят. А седмица преди датите на фестивала разбрахме, че за него няма никаква реклама. Наши почитатели и приятели научиха за събитието от нас", сподели пред "Черноморие" Анчев.

Фестивалът бе промитиран през юни като събитие, което ще събере част от българските изпълнители и банди. Първоначално той бе замислен да се състои от 28-ми до 30-ти август на морския бряг на плаж "Атанасовска коса" и да събере 20 000 меломани. Съорганизатор бе Община Бургас. "Ние сме участвали единствено с координати и логистична подкрепа, каквата е необходима за такъв тип фестивала", обясни Весела Йорданова - директор дирекция "Култура и връзки с обществеността" в Община Бургас. Буквално броени дни преди фестивала стана ясно, че се променя мястото на провеждането му - от плажа на територията на Зоната за обществен достън на пристанището, между Морска гара и Конгресния център. Мотивите на "Rock & Events" бяха, че през август морето е бурно и вълните заливат брега, което ще създаде неудобство за организацията (сцените на най-големия фестивал "Spirit Of Burgas", който се състоеше през август в продължение на няколко години, бяха разположени на Централния плаж в Бургас на метри от морето и проблем с организацията и провеждането му нямаше б.а.).

Реклама на фестивала почти липсваше. Организаторите отказаха и предлаганите им медийни партньорства. Затова не е случайно, че и публика почти липсваше. Мнозина научиха за провеждането на "Burgas Rock & More" малко преди или в самия ден на фестивала. А тези, които си бяха купили тридневни билети и дойдоха в Бургас, останаха разочаровани, че част от обявените предварително групи отпаднаха в последния момент.

От "Обратен ефект" и "Контрол" обявиха, че няма да участват в последната фестивална вечер с постове на събитието часове преди полунощ на събота срещу неделя. Това разочарова тези, които си бяха купили билети и настояха да си получат парите обратно. От фирмата - организатор обявиха, че ще връщат пари само за третата вечер, неделя.

"До 16.00 часа в петък (28-ми август) парите по договора ни не бяха преведени по нашата банкова сметка. В разговар с организаторите, те се опитаха да ми обяснят, че щели да ги изпратят по куриер на другия ден, събота. Нашето участие беше планира за неделя. Буквално в събота вечерта стана ясно, че няма да си изпълнят договореностите и нямаше как да пътуваме. Затова обявихме с пост нашето неучастие. Жалко беше за нашите фенове, които са си купили билети и са пътували, за да ни чуят и видят, а ние не пътувахме, не по наша вина", коментира пред "Черноморие" неявяването на "Обратен ефест на феста" Симеон Рафаилов. По думите му миналата година Милена Славова не е получила възнаграждението си за участието на рок фестивал във Варна, организиран от същата фирма.

"Към 21.00 часа в събота вечерта излязохме с пост към нашите фенове, че няма да участваме на фестивала в неделя, заради некоретно отношение към нас от страна на организаторите. Бях предупреден за такъв възможен развой на събитията, защото други наши колеги са получили същото некоректно отношение. И това се потвърди. Имахме желание да пътуваме и в 12.00 часа да си направим саунд чека, но след като договора не беше изпълнен, участието ни пропадна", каза пред "Черноморие" Огнян Кьосовки от "Контрол". За последно групата имаше участие преди три години на Джулай морнинг в Бургас.

20 бяха обявените предварително изпълнители и групи на фестивала. Някои от тях получиха възнаграждението си буквално преди да се качат на сцената. Други, все още чакат плащания по договорените хонорари. Проверка на "Черноморие" установи, че сред музикантите към които са изчистени плащанията са Графа и Б.Т.Р.

"Бюджетът на фестивала стана различен. От 20 участници само 3 групи не е имало. Ние се опитахме да организираме фестивал с български музиканти във време, когато събития падат. Помолихме ги месец преди това да помогнат с реклама. Ако се бяха обърнали към феновете си, щеше да има не 700, а 1 700 зрители. Тези, които искат да си върнат билетите за последния ден могат да го направят и парите им ще бъдат възстановени", коментираха пред "Черноморие" организаторите от "Rock & Events". Според тях е имало реклама на събитието чрез винили и билбордове.

По информация на "Черноморие" фирми - партньори, които бяха обявени в началото, месец преди фестивала са се оттеглили, заради некоректни отношения от страна на организатора.

На Burgas Rock & More спазват мерките заради липса на публика

Галерия