Коледното пазаруване може да е приятно, ако го планираме отрано. Снимка Envato

Коледното пазаруване може да е приятно, ако го планираме отрано. Снимка Envato

Когато навън започне да се стъмва по-рано, а въздухът ухае на хладина, започва да се прокрадва и онова много специфично усещане, поне за всички запалени почитатели на празниците и на “най-хубавото” време от годината.

Макар самата аз да не съм маниак на тема есен, зима и Коледни празници, не мога да отрека, че от време на време ми е приятно да се увлека по мечти за това как ще украся вкъщи, с какво ще разнообразя менюто или как да подбера най-добрите оферти онлайн за топ аутфити през студените месеци.

И тогава изведнъж се сещам за нещо, което едва ли някой асоциира с приятни емоции - пазаруването по празниците. И тъй като вече съм минала по тази пътека и бих искала да мисля, че съм я отъпкала добре за всички, които ще минат след мен, споделям моите 5 трика за безпроблемна подготовка на празничните покупки.

На първо място, октомври не е рано

Ако си мислите, че ще изпуснете някакви невъобразимо добри оферти или че ще видите подарък, който ще ви проговори - грешите. Декември всъщност е един от най-скъпите месеци за шопинг и често сега можете да откриете много добри оферти, както и да се радвате първи да избирате от зимните колекции, които излизат точно в този период от годината. Всичко е ново и е по много. Затова разглеждайте, избирайте и преценяйте правилно.

Направете списък на всичко, което знаете, че ще ви трябва

Може и да звучи като клише, но работи. Списъкът е нещо, без което не бива да отивате дори до супермаркета. Така ще знаете какво ви трябва, от какво можете да се лишите, както и ще избегнете риска случайно да изпуснете някого, когато планирате подаръци. 

Помислете как ще си организирате времето

Нека не се заблуждаваме. Живеем в особени времена. Едва ли има човек, който не се е възползвал от свободата на това да пазаруваш онлайн. И ако някои могат да си позволят да чакат пратки у дома, други като мен са винаги в движение. За тези от вас, които като мен кръстосват града надлъж и нашир и никога не им стига времето за нищо, предлагам много удобно решение, на което попаднах и от тогава действам само така. Услугата е на куриерската компания "Speedy" и се нарича “Смарт контрол”. И е точно това, което очаквате, че и още по-добро. Още когато получите заветния SMS, че пратката е на път, от "Speedy" получавате и линк. Кликате на него и вече сте в абсолютен контрол на своята пратка.

Не сте на адреса в момента - никакъв проблем. Напълно безплатно с един клик я пренасочвате към най-удобния офис на "Speedy" и можете да я вземете в избран от вас ден и час.

Нямате време даже за офис - пак няма проблем. Лесно и удобно пренасочвате пратката към най-близкия автомат за самообслужване. Признавам, че в началото ми беше странно, но сега често избирам тази опция съвсем съзнателно. Мисля, че всички се досещате защо - взимам я, когато аз искам и когато на мен ми е удобно. Така се съобразявам само със себе си.

Услугата е наистина функционална и освен че ви помага да контролирате деня, часа и начина за доставка, пести нещо наистина ценно - времето ни.

Опаковайте още сега

Когато вече сте напазарували, имате и всички подаръци за близки и приятели, не правете грешката да прибирате всичко по шкафовете и да си мислите, че като му дойде времето, ще свършите тази задача. По-добре повече организация сега и по-малко драма и екшън по-късно. Оставете декември за дълги уикенди с любимия, за вино и книги. Октомври посветете на подготовка.

Забавлявайте се

Независимо в кой месец от годината купувате подаръци за вас или за любимите хора, най-важно е да се чувствате добре. Празниците и подготовката за тях трябва да ви радват и да ви правят щастливи. Имаме си достатъчно ядове, за да се товарим излишно. Отпуснете се, напазарувайте онлайн и си вземете всичко от автомата за самообслужване.

И това е то. Happy shopping!