Ивайло Московски е един от тримата министри, които подадоха оставка. Снимки Лина Главинова

Ивайло Московски е един от тримата министри, които подадоха оставка. Снимки Лина Главинова

Трима министри, отговорни за автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души, да си подадат оставките. Това е поискал премиерът Бойко Борисов в петък сутрин, предаде vesti.bg.
Министър-председателят настоява от постовете си да се оттеглят вътрешният министър Валентин Радев, транспортният Ивайло Московски и министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. И тримата още в неделя сутринта след катастрофата са заявили, че са готови да понесат политическа отговорност за трагедията. Това е станало на свиканото спешно от Борисов заседание в Министерския съвет.
Малко след това Нанков заяви, че и тримата са си ги подали. 
"Подадохме оставки, защото така постъпваме в ГЕРБ, носим политическа отговорност", това каза министърът на вътрешните работи в оставка Валентин Радев на пресконференция в МС след извънредно заседание на правителството. Московски е в болничен. 
"Поставени сме на постовeте си, за да свършим работа. Очевидно министерствата ни не са били в състояние да ни предпазят от такава трагедия", каза той. 
Вероятно ще се върнем в НС, каза Радев. Докато се намерят нови министри, ние ще продължим своята работа. Ще говорим с партията и решим какво правим, добави той.
Регионалният министър в оставка Николай Нанков уточни, че "нашата отговорност е ясна и затова си подадохме оставките". Той уточни, още, че това "е по линия на ангажимента към АПИ и по линия на политическата отговорност".
Радев заяви, че драстично са намалели жертвите на катастрофи по пътищата.
Вчера Нанков бе извикан в следствието на разпит за пътя, както и всички, приели отсечката по документи. 
След повече от три часа разпит регионалният министър Николай Нанков заяви, че ще има наказани за катастрофата край Своге и че част от консорциумите са започнали да отстраняват дефектите по пътя край Своге.
Разследват се действията на шофьора, както и самия път. Преди дни Борисов посочи, че няма да има пощадени. 
Около 17 часа в събота автобус, превозващ екскурзианти, падна от 20 метра, загинаха 17 души, трима са в тежко състояние в "Пирогов" и една жена в Окръжна. Шофьорът е карал с превишена скорост - 53 км/ч, при 40 км/ч. 
Повечето от загиналите са от софийското село Световрачане, сред тях е и момче на 13 години.
До този момент разследващите не са установили точната причина за трагичния инцидент. Основните направления, по които се работи, са действията на водача и техническото състояние на пътния участък.
В понеделник полицаи и следователи влязоха в сградата в на "Трейс груп" - фирмата, ремонтирала пътя, а във вторник полиция и жандармерия влязоха в офиса на "Мегаинвест холд" в Дупница.
Те изземат документи, свързани с договора, сключен за ремонта на кървавия участък край Своге.
От агенция "Пътна инфраструктура" са подали общо пет сигнала до фирмата изпълнител "Трейс Своге" за спешен ремонт на рисковите участъци от трасето. Крайният срок е бил 15 август или 10 дни преди катастрофата. Регионалният министър Николай Нанков поясни, че нито един от участъците не е ремонтиран.
Шофьорът е задържан за 72 часа от прокурор. Той е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост. Пуснат бе под домашен арест.

Галерия