Концертът на трио Лобковиц е тази вечер във Флора - Бургас

Концертът на трио Лобковиц е тази вечер във Флора - Бургас

Трио "Лобковиц" представя музиката на Австрия в Бургас в рамките на XXV Австрийски музикални седмици. Концертът е тази вечер от 19:00 часа в голямата зала на експозиционен център "Флора". В залата ще прозвучат изпълнения на флейта, виола и пиано - Вали Хазе (флейта), Сребра Гелева (пиано) и Роберт Бауерщатер (виола). Триото е основано през 2021 година във Виена, а идеята за името идва от творбата "Серенада за пиано форте, флейта и виола" композирана от Йозеф Рьослер, капелмайстор на княз Лобковиц във Виена през XVIII век. В допълнение към други авторски композиции за тази музикална формация концертните програми на трио "Лобковиц" са обогатени с дуетни и солови произведения от различни музикални епохи (от K. Ф. E. Бах до M. Дюрюфле).

Тримата музиканти живеят във Виена и работят в две от най-известните музикални институции в града, в Университета за музика и сценични изкуства във Виена и във Виенската филхармония.

В програмата на концерта й тази вечер са включени: Йохан Йозеф Рьослер - "Серенада за пиано, флейта и виола"; В. A. Моцарт - "Соната за флейта и чембало"; Бохуслав Мартину - "Tрио за флейта, виола и пиано"; Балдуин Зулцер - "Пет буфонерии за виола и пиано"; Морис Дюрюфле - "Прелюдия, речитатив и вариации", оп. 3 за флейта, виола и пиано.

Тазгодишното издание на Австрийски музикални седмици продължава и на 1-ви октомври с концерт на дуо Максим Цеков и Софи Друмл. Началото е от 19.00 часа в експозиционен център "Флора" - Бургас.

Максим Цеков е роден през 2000 г. и получава първите си уроци по цигулка от Дина Шнайдерман на 5-годишна възраст. След това е ученик на Иван Димитров (Виенски симфоничен оркестър) в продължение на много години, а през 2015 г. е приет в Университета за музика и сценични изкуства Виена. Той посещава майсторски класове при Бенямин Шмид, Николай Шепс-Знайдер, Щефан Пикард, Таня Бекер-Бендер и Инголф Турбан. През 2019 г. е активен участник в майсторския клас на Герхард Шулц в известната Академия Кронберг.

Като солист и камерен музикант той изнася концерти в известни международни концертни зали и фестивали като Musikverein и Konzerthaus Виена, Theater an der Wien, международния фестивал за камерна музика "Allegro Vivo". Максим Цеков е победител в Международния конкурс за цигулка Kloster Schöntal 2019, където получава и специалната награда Бах. Носител на награди от Международния музикален конкурс CIMA, австрийския федерален конкурс "Prima La Musica" и известния младежки конкурс "Musica Juventutis".

Като победител в Международния конкурс за цигулка "Алберто Лиси 2020", Максим Цеков свири на цигулка от Жан-Батист Вийом от 1829 г., предоставена му от Асоциацията Rencontre Musicale Camerata Lysy.

"Mittelbayerische Zeitung" представя младата цигуларка и пианистка Софи Друмл като "изключителен талант, който впечатлява публиката със своите технически и творчески умения".

Лауреат на многобройни конкурси Софи Друмл се изявява като солист на четири континента. Учи пиано с Кристофер Хинтерхубер във Виенския музикален университет и с Жак Рувие в Моцартеум Залцбург и цигулка с Бенямин Шмид.

От 14-годишна възраст работи с Паул Гулда, което има съществено значение за нейното творческо развитие.

Концертмайстор на Международен институт за оркестър Attergau 2019 на Виенската филхармония.

През октомври 2020 г. дебютира в Голямата зала на Wiener Musikverein.

Софи Друмл свири с цигулка Жан-Батист Вийом, Париж 1858, Applebaum, предоставена ѝ от Австрийската национална банка.

В програмата на концерта на дуето ще звучат: Лудвиг ван Бетовен - "Соната за пиано и цигулка" № 4, ла минор, оп. 23; Франц Шуберт - "Соната (сонатина) за пиано и цигулка" № 2, ла минор, D'385; Ерих Корнголд - "Четири пиеси", oп.11 из музиката от "Много шум за нищо" от У. Шекспир; Панчо Владигеров - рапсодия "Вардар", оп.16 за цигулка и пиано.

Организатори на XXV Австрийски музикални седмици са Австрийското посолство София и Община Бургас.

Билети се продава на касата на експозиционен център "Флора".