Министър Николина Ангелкова проведе среща с бранша и в Слънчев бряг. Снимки Министерски съвет

Министър Николина Ангелкова проведе среща с бранша и в Слънчев бряг. Снимки Министерски съвет

Предложили сме примерна декларация, ако стартират пътуванията на чуждестранни туристи, която е съгласувана и одобрена от съответните компетентни органи. С нея гостът декларира, че не е болен, запознат е с условията в страната и при които работят местата за настаняване у нас и ако се разболее тук, допълнителните разходи се поемат от здравната му застраховка, здравен фонд или за негова сметка.  Ако остане в сила тази декларация, тя ще бъде публикувана и изпратена до всички, с които работим, за да може пътуващите да са запознати, каза министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с туристическия бранш в Бургас и Слънчев бряг.

Предлагат Южното Черноморие да бъде рекламирано като защитена дестинация

Министър Ангелкова разясни на срещите указанията към бранша, които министерството публикува на сайта си. Те са в съответствие с изискванията на министъра на здравеопазването, за да могат към днешна дата местата за настаняване и за хранене да посрещат туристи. В зависимост от промяната на епидемичната обстановка тези правила ще бъдат променяни, за да отговарят на условията.

Изисква се управленският екип на туристическия обект да има ясен план за действие в новата ситуация и да комуникира със съответните оторизирани органи. При случай на турист със симптоми, трябва да сигнализира РЗИ.

Министър Ангелкова постави акцент и върху промените в Закона за здравето, приети от Народното събрание, и благодари на всички, които ги подкрепиха. Важен момент в тях са корекциите, отнасящи се до стопанисването на морските плажове от концесионери и наематели през това лято. "Тъй като ивиците са различни, по индивидуален подход ще се определят цените на плажните принадлежности. Задължително ще има намаление на цените за шезлонги и чадъри с не по-малко от 50%. Вече имаме предложения и за по-големи намаления, дори за безплатни чадъри и шезлонги, и за всички тях ще публикуваме информация", съобщи министърът. Пропорционално на предложеното намаление ще бъдат понижени също концесионната и наемната такса на база методика, която ведомството е разработило. Ръководейки се от здравните норми, ще се прилагат специфични указания за спазване на дистанция при посещенията на плажовете през това лято, за да се гарантира сигурността на туристите. Едно плажно място, което включва два шезлонга и един чадър, вече ще е 20 кв. м, като увеличаването на това пространство няма да се отрази на 50-процентната свободна зона.

Галерия