Международният турнир по водна топка започва днес

Международният турнир по водна топка започва днес

След двугодишна пауза в спортния живот на Бургас се завръща турнирът по водна топка за "Купа Бургас". Международната надпревара беше изпратена в принудителна "ваканция" от К-19, след като в предходните лета ситуацията с развитието на коронавируса в страната постоянно се променяше.

От чуждестранните отбори, за съжаление, предизвикателството да участва в 15-ото издание на традиционния за Бургас международен турнир за юноши прие само грузинският "Батуми". Припомняме, че миналата година отборът дори имаше закупени билети, но здравните власти в страната забраниха воаяжа на спортистите си.

По финансови причини покани отказаха отбори от Германия и Гърция. Визовият режим се оказа пречка за тимове от Турция. Участие отказа и един македонски отбор. До последно се очакваше потвърждение от сръбския "Цървена звезда".

Но, с тях или без тях, така или иначе хубавото е че традицията продължава и турнирът тази година ще се проведе. Това ще стане с участието на българските "Черно море" Варна, столичния ЦСКА, грузинския "Батуми" и бургаските "Нептун" и домакинът на спортното събитие "Черноморец".

Международната надпревара, който стартира днес 29 юли, е за юноши родени 2006/2007 г.

Днес първи във водата на басейн „Флора“ един срещу друг ще излязат съставите на ЦСКА и „Нептун“. Началото е от 18:00 часа. Във втория мач за деня играят ватерполистите на „Черноморец“ и „Батуми“.

В събота, 30 юли, сутрешният сеанс започва в 9:30 ч. с двубоя „Нептун“ – „Батуми“. По-късно излизат „Черно море“ – ЦСКА. Следобед от 18:00 ч. играят „Батуми“ – „Черно море“ и „Черноморец“ – „Нептун“.

В последния ден от турнира от 9:30 ч. е морското дерби „Черноморец“ – „Черно море“ и ЦСКА – „Батуми“, а от 14:00 ч. ще спорят „Черноморец“ – ЦСКА и „Нептун“ – „Черно море“.

Награждаването и закриването на „Купа Бургас“, който се провежда със съдействието на Община Бургас, е от 16:00 ч. на басейн „Флора“. Турнирът е час от календара на Българска федерация по водна топка. От тогава домакинът „Черноморец” е печелил пет от изданията, има едно сребро, три бронза и едно четвърто място. На последния турнир през 2019 г., носител на приза и на златните медали стана отборът U17 на „Черноморец”.

Галерия