Народните представители Любен Дилов - син, Андрей Рунчев и Маноил Манев (отляво надясно) се срещнаха с представители на туристическия бранш. Снимки Авторът

Народните представители Любен Дилов - син, Андрей Рунчев и Маноил Манев (отляво надясно) се срещнаха с представители на туристическия бранш. Снимки Авторът

Да се запази ставката от 9% ДДС за туроператори и след 30-ти юни тази година. За това настояват туроператори. Мярката бе наложена за бранша от началото на ковид пандемията и вече четвърта година се прилага с удължаване на срока. На 30-ти юни обаче мярката спира да действа и от 1-ви юли туроператорите отново ще плащат по 20% ДДС на държавата за извършените от тях услуги. Ставката от 9% ДДС обаче се запазва до края на годината за рестораньорите. Представители на бранша излязоха с мотивирано становище, в което искат и тяхната мярка да бъде удължена, както е за собственици на заведения. Те го представиха на народните представители от коалиция "ГЕРБ - СДС" - Любен Дилов - син, Андрей Рунчев и Маноил Манев на среща, организирана по проблемите на туризма.

И тримата са депутати в настоящия парламент и са кандидати за народни представителите за 50-то Народно събрание. Любен Дилов - син и Андрей Рунчев са депутати и кандидати за нов мандат от листата на коалицията във Втори Многомандатен избирателен район - Бургас, а колегата им Маноил Манев се кандидатира отново от 27-ми МИР - Стара Загора.

На срещата с представители на туристическия бранш в морския град тримата представиха подготвените 24 законодателни инициативи, включени в стратегията с за туризма, с която ГЕРБ се яви на изборите преди три години.  Голяма част от предложенията обаче не са станали все още факт, заради нестабилната политическа обстановка в страната и поредицата от избори, които се провеждат от две години насам.

"Страни от Европейския съюз имат нужда от 10 млн. работници. За целта обаче е необходимо те да имат образование и квалификация", заяви Маноил Манев.

"Трябва да се разработи застрахователен продукт за туризма. В стратегията ни е заложено и проучване на рисковете от катаклизми. То може да бъде направено и с помощта на дронове, които да заснемат района. Необходим е и нов авариен план за Черно море. Също така трябва да бъдат направени законодателни промени и по отношение на децата, които са на възраст от 14 до 18 години и искат да работят. Това да може да става лесно и бързо с информираното съглание на родителите им", заяви Любен Дилов - син. В момента работа могат да започнат ученици, които са навършили 16 години и имат разрешение от родителите. За целта се подписват серия от документи, за да може тийнейджърът да започне работа на трудов договор при определени условия.

В стратегията на ГЕРБ - СДС е залегнало и законодателство за курортите, повече правомощия на общините по отношение на сигурността по време на активния сезон.

От бранша поискаха конкретни неща. "Преди 2 години са подадени предложения от наша страна за създаване на гаранционен фонд за туроператорите у нас. Той обаче още не е факт. Трябва да събе създаден контролен орган, който да регулира пазара на всички услуги, които влизат в туристическия пакет. В момента се контролират само лицензираните фирми, а ами много, които не са регистрирани и извършват нерегламентирана дейност. Секторът ни би бил обезличен, ако не бъде създаден този орган", заяви Павлина Русева - член на Управителния съвет на "Бъдеще за туризма". От организацията настояват и за приемане на директивата за пакетните пътувания, която е отложена за гледане в Европейския парламент за октомври.

"Сключили сме договорите през миналата година при ставка от 9% ДДС. От 1-ви юли ДДС-то се връща за нас на старата стойност от 20%. Това означава, че ние ще търпим загуби", заяви Иван Кирязов - туроператор. Той настоя от името на колегите си да бъде удължен срока за данъчното облекчение и за тях до края на годината. От отговорите на депутатите стана ясно, че това не може да стане, тъй като промени по бюджета не могат да се предлагат от депутати, а от Министерски съвет. Но може да се помисли за някаква компенсация. Това обаче няма да стане скоро, защото най-ранната дата за събиране на новия парламент ще бъде в началото на юли. Изборите за 50-то НС са тази неделя, 9-ти юни.

Купуването и продаване на гласове е престъпление!

Галерия