Нурай Иньонтепе (в средата) подреди първата си самостоятелна изложба в Бургас. Снимки Лина Главинова

Нурай Иньонтепе (в средата) подреди първата си самостоятелна изложба в Бургас. Снимки Лина Главинова

Генералният консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе организира курс по рисуване за безработни. Обучението ще започне в началото на 2019-та година и ще бъде безплатно за курсистите. "Идеята да събера безработни, които никога не са се занимавали с изкуство, идва от опита ми като дипломат в Швейцария. Тогава организирах такъв курс",  сподели пред сайт "Черноморие" Негово превъзходителство.

Новината дойде минути, след като той откри изложбата си в залата на Дружеството на бургаските художници на улица "Александровска" №22. Събитието уважиха секретарят на Областна управа Валентин Люцканов, зам.-кметът по култура към Община Бургас Йорданка Ананиева, както и политици, представители на турската общност в Бургас, художници, ценители на изобразителното изкуство.

"Благодаря на Митко (Митко Иванов - председател на Дружеството на бургаските художници б.а.), всички така се обръщат към него, затова и аз си позволих да го направя. Благодаря, че се съгласи да подредя картините си в залата на художниците", каза видимо развълнуван Нурай Иньонтепе, който преди 9 месеца встъпи в длъжност - генерален консул на Република Турция в Бургас.

Още с поемането на този пост, първото място, където отива е Генералното консулство, а второто - е залата на Дружеството на бургаските художници.

"С г-н Иньонтепе се разбрахме от пръв поглед, то е като любовта от пръв поглед. Видях че срещу мен стои човек свързан с изкуството. Творбите му говорят, че е модерен автор", обясни Митко Иванов. След първата им среща се ражда и идеята за откриване на изложба на дипломата в залата на улица "Александровска" №22. Пред бургазлии той се представя с творби, в които използва различна техника и естествени материали. Това е първата самостоятелна изложба на Нурай Иньонтепе. Усилено с изобразително изкуство се занимава от 2005-та година. Творбите се създават, докато релаксира, след служебните ангажименти. Увлечение към рисуването той има още от ученическите си години. Забелязан е от своите учители. Като гимназист се занимава с правенето на макети за щандове на панаир. В един разговор негов приятел му казва, че Нурай Иньонтепе ще се изхранва с изкуство трудно. "Тогава реших да се ориентирам към дипломацията, а рисуването да ми стане хоби", подхвърля шеговито консулът. Единственият проблем, който имал през годините като дипломат, бил как да пренася картините си, когато го пращат на нова мисия. Твърди, че твоорбите му са много скъпи и винаги ги взема със себе си, където и да пътува.

Нурай Иньонтепе вече има идея да направи и втора изложба. Сегашната му може да бъде разгледана до 8-ми ноември.  

Галерия