Елена Андреева е сред младите учители, които бяха отличени. Снимки Лина Главинова

Елена Андреева е сред младите учители, които бяха отличени. Снимки Лина Главинова

Елена Андреева, която в продължение на няколко години работеше като тв оператор, смени професията си. Сега работи като учител в детска градина "Пролетна дъга" в бургаското село Маринка. Тя е една от 103 педагози, които получиха екземпляр от стихосбирката "Епопея на забравените" от Иван Вазов с писмо подписано от кмета на Община Бургас Димитър Николов. Книгите им бяха връчени от градоначалника на специална церемония в културен център "Морско казино".

"След като изгледах и двете си деца, реших да сменя и професията. Толкова много ми харесва да бъда сред тях, че не се поколебах и се записах да уча начална и предучилищна педагогика. Вече и работя в градината в Маринка, където живеем със семейството ми", сподели пред "Черноморие" Елена Андреева. "Пролетна дъга" е средищна градина и тя се посещава от 53 деца на възраст от 2 до 6 години, разделени в яслена, I и II групи.

Елена Андреева е една от 40-те педагози, които избраха да практикуват учителската професия в детските градини. Останалите наградени преподаватели са от основни и средни училища, профилирани и професионални гимназии. Сред учителите, които получиха книги са - Дарина Русинова и Мануела Милчева от СУ "Иван Вазов", Златина Славова, Цветанка Янева и Ксения Арнаудова от СУ "Св. св. Кирил и Методий", Красимир Кънчев от ПГМЕЕ, Галя Митева от ПГЕЕ, Сюзана Серпуховитина и Живко Жеков от ПГМКР.

За трета поредна година от Общината награждава млади учители и ги насърчава в избора им на нелеката професия. "Всяка година виждам все повече млади хора, които приемат това предизвикателство да станат учители", каза зам.-кметът по образование в община Бургас Йорданка Ананиева.

"Аз ви благодаря за смелостта да започнете работа в бургаските училища. Това показва, че преодоляхме стреса около незачитането на професията и тя вече става уважавана. Ще бъдете пример за подражание. Ще носите отговорност за възпитанието на младото поколение. Бъдете активни! Търсете подкрепа от директорите, от нас, от Регионалното управление по образование. Бъдещето е на иновативните и креативни хора", поздрави учителите кметът Димитър Николов.

Галерия