Форумът ще се проведе от 14-ти до 17-ти май. Снимка Архив

Форумът ще се проведе от 14-ти до 17-ти май. Снимка Архив

Творци от четири славянски държави ще се включат в тазгодишното издание на майските срещи "Свято слово", които се провеждат ежегодно в Бургас и се посвещават на делото на първоучителите - светите братя Кирил и Методий.

Тази година форумът ще се проведе в дните от 14-ти до 17-ти май със специалното участие на писателите Татяна Вуйович Костич и Родолюб Чорич от Черна гора,  Наталия Ерменкова и Елена Асатурова от Русия, Весна Ацевска и Санде Стойчевски от Македония и българските участници Наталия Недялкова, Николай Фенерски и младият поет Георги Д. Георгиев.

В началото майските срещи бяха част от "Славянска прегръдка" с главен организатор Елка Няголова от Варна. От 2010 година те са самостоятелен бургаски форум с гости от Русия, Полша, Сърбия, Македония, Украйна, Хърватия, Чехия и България, на който  всеки се чувства специален, получава нужното внимание, възможност за изява и покана да сподели творческите си тайни с най-младите бургаски таланти.

За четвърти пореден път откриването ще бъде в Дом на писателя - един литературен оазис без аналог в страната ни.  Традиционно съпровождащо Майските срещи събитие е "Часът на поета" на остров "Света Анастасия",  в което гостите и бургаски поети от различни поколения се състезават на откритата сцена на фона на морето за най-атрактивно поднасяне на авторска творба,  участват в конкурса на губернатора Павлин Димитров  "Вдъхновени от острова". Четенето продължава в археологическия комплекс "Акве калиде" и Поетичното кафене на Несебър.

Главен организатор на Майски срещи на славянските творци "Свято слово" е Народно читалище "Любен Каравелов 1940". Партньори са Община Бургас, Бургаска писателска общност и РЕКИЦ "Читалища".