Симпозиумът ще се проведе в първите десет дни на септември

Симпозиумът ще се проведе в първите десет дни на септември

XI Международна лятна академия и симпозиум ще се проведе в Ахтопол от 1-ви до 10-ти септември в Творческата база на Националната художествена академия в Гръцко училище. 
Международна лятна академия и симпозиум – Ахтопол е продължение на международен проект от 2009 г. През 2019 г. ще се проведе единадесетото издание на проекта. Той предвижда реализация на скулптури от дърво и художествени произведения от живопис. Замислен е като творчески обмен между утвърдени художници-преподаватели от една страна и студенти, от друга, на които се дава възможност да усвоят творчески умения и методи чрез различни преподавателски практики за работа в дърво и живопис. Чрез този проект НХА въвежда качествено нов подход на обмен при обучението на студентите и създава скулптурна експозиция на открито и изложба живопис в галерията на Ахтопол. Всяко издание на проекта се документира на дигитален носител, като за изданието през 2019-а година ще бъде издаден и каталог с творбите, реализирани през всичките 10 години.
Проектът създава условия чрез съвместна работа на преподаватели и студенти от НХА и партньорски институции да се обменят нови методи и форми на творческо създаване при различните тенденции и процеси на обучение във висшите учебни заведения за изкуство в сферата на живопис и скулптура, както и провеждане на теоретична дискусия относно приликите и различията в творческия процес при пластичните изкуства.
Готовите произведения от дърво ще допълват скулптурна експозиция на открито от 2009 г. в пространството около Гръцкото училище, както и ще естетизират екстериорите пространства на град Ахтопол. Създадените живописни платна ще обогатят колекцията към постоянната художествена експозиция в творческата база на НХА и ще бъдат експонирани в галерията на град Ахтопол.
Чрез естетизирането на екстериорите пространства на град Ахтопол се допринася за развитието на културния туризъм в региона.
Ръководител на проекта е проф. Петър Бонев, а участници в изданието през настоящата година са преподаватели от НХА: проф. Петър Бонев - ръководител, проф. Митко Динев, асистент Любомил Драганов, асистент Любомир Григоров, старши преподавател Радослав Симеонов, асистент Венцислав Шишков и студенти от Академията - Радослав Стефанов, Добромир Бонев и Лазар Митрев от специалност "Резба" и Цветан Панайотов от специалност "Скулптура".
Чуждестранните участници по скулптура са проф. Драган Райшич и студент Милица Ракочевич от Факултет по изобразително изкуство, Университет по изкуствата – Белград, доц. Слободан Милошевски, от учебно-научна област "Скулптура и скулптурни техники", университет "Гоце Делчев", Штип, Македония и студент Елизабета Тошевска. 
По линия на резидентската програма за творчески престой между НХА и Galerie im Traklhaus, Австрия, избраният резидент - Андреа Лумплекър ще осъществи едномесечен престой в творческата база на НХА в Ахтопол и ще вземе участие в Международна лятна академия и симпозиум.

Международната лятна академия – Ахтопол се осъществява със съдействието на Община Царево и Кметство Ахтопол.