Мирослав Грозев (вляво) ще работи като технолог в базата, обясни проф. Бенчев (вдясно). Снимки Авторът

Мирослав Грозев (вляво) ще работи като технолог в базата, обясни проф. Бенчев (вдясно). Снимки Авторът

Уъркшоп и лятна академия вдъхват нов живот на Графичната база "Тодор Атанасов" в Бургас. Тя е предоставена за стопанисване на Националната художествена академия от Община Бургас. Срокът на договора е 10 години, а решението е взето на сесия на Общинския съвет в морския град. Предложението за предоставянето на базата е на проф. Светозар Бенчев - декан на Факултета за изящни изкуства на НХА. Академията ще стопанисва Графичната база в партньорство с Дружеството на художниците в Бургас.

През последните години базата не се използва активно. "След кончината на дългогодишния ундрокер Георги Велков, обстоятелствата не позволяват пълноценното използване на това богатство за културата на Бургас. Без човек, който да се грижи за сградата, както и да поеме функцията на ундрокер, базата се превръща в една запусната сграда. Може би е назрял момента Графична база да заживее нов живот, като ‘Младежки център на изкуствата към НХА", е мотивът на проф. Бенчев, който излага в писмо до Общината при представяне на идеята за преобразяване на базата.

Мястото на покойния Георги Велков ще бъде заето от Мирослав Грозев. Той ще работи там като технолог на печатната машина. Мирослав Грозев и в момента обучава студенти във филиала на Академията как да правят своите отпечатъци.

Базата ще бъде използвана и от студенти от филиала на НХА в Бургас, които се обучават по специалностите "Графика" и "Книга, илюстрация и печатна графика".

Предвижда се там да бъдат организирани и уъркшоп, различни събития, обмен на студенти от различни държави по програма "Еразъм" и други.

"Някои от нашите студенти ще направят проект как да изглежда отвън базата. Ще предложат цветово как сградата да бъде реновирана и освежена", допълни проф. Бенчев.

Фондацията на Обединената велика ложа на България вече обяви публично, че ще подкрепи проекта на НХА.