Филмът Ирина на Надежда Косева закри миналогодишното издание на София филм фест на брега. Снимка Архив Черноморие-бг

Филмът Ирина на Надежда Косева закри миналогодишното издание на София филм фест на брега. Снимка Архив Черноморие-бг

Участниците във второто издание на "Кино клас" ще имат шанса да творят на базата на филма "Бащата" на режисьорите Кристина Грозева и Петър Валчанов. В него играе Иван Бърнев, а филмът беше отличен с "Кристален глобус" на фестивала в Карлови Вари през 2019 година.

"По всяка вероятност с това заглавие ще открием и тазгодишното издание на "София филм фест на брега", каза пред "Черноморие" проф. Георги Дюлгеров - художествен директор на бургаския фестивал. Той ще се проведе за 18-ти път в рамките на фестивала - майка - "София филм фест". Традиционно кино форумът се открива в средата на март.

За втора поредна година в рамките на фестивала ще се проведе кино клас под ръководството на режисьора Надежда Косева. Мината година участниците в класа, които бяха близо 30, имаха възможност да заснемат епизоди на базата на нейния филм "Ирина", който зрителите на "София филм фест на брега" гледаха в Общинското кино "АБ", където се провежда феста.

"Кино класът ще протече на два етапа - първият е преди началото на фестивала, а вторият - по време на провеждането му. Участниците ще бъдат разделени на групи и всяка една от тях ще има няколко дни, за да заснеме в бургаска среда един от двата избрани епизода от филма "Бащата", който преди това е ще са гледали", поясни проф. Дюлгеров. Заснетите от тях късометражни филми ще бъдат монтирани и гледани от жури с председател проф. Георги Дюлгеров. Авторите на отличените филми ще бъдат поканени да бъдат членове на Младежкото жури на "София филм фест на брега". Всички участници ще получат правото да гледат конкурсните филми от програмата на бургаското издание на фестивала и да участват в дискусиите с гостуващите български режисьори.

За да се проведе кино класа, в бюджета на Община Бургас за настоящата година трябва да бъдат заложени 5 000 лева. Докладната записка с предложението за това е на общинските съветници Калояна Живкова, Тони Минасян и Евелина Михалева. Тя ще бъде разгледана и гласувана на сесията на местния парламент на 28-ми януари.