Училищата ще получат инструкции за действие, в случай че бъде установен заразен с COVID-19 ученик или учител, обясни министър Вълчев. Снимка Архив Черноморие-бг

Училищата ще получат инструкции за действие, в случай че бъде установен заразен с COVID-19 ученик или учител, обясни министър Вълчев. Снимка Архив Черноморие-бг

Новата учебна година да започне присъствено за учениците от цялата страна, каза министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг. Той обаче не изключва вариант до началото ѝ да има промени, тъй като ситуацията в страната е динамична.

"С голяма доза увереност можем да прогнозираме, че епидемичната ситуация ще продължи 10-12 месеца, през цялата учебна година. Ние, като родителите, трябва да намерим начин образователната система да работи", заяви Вълчев.

Той увери, че крайните модели на дистанция не могат да продължат, за това се търсят възможни варианти. В различните страни има две стратегии. Една от тях е хибридното обучение, но от МОН са се отказали от подобна, тъй като тя би били трудни за изпълнение и реализиране.

"Избрахме съчетание от две стратегии. Моделът е базиран на превключване. Училищата ще са готови за него. Най-вероятно ще се наложи такова, когато започнат грипните епидемии", обясни министърът.

Училищата ще получат инструкции за действие, в случай че бъде установен заразен с COVID-19 ученик или учител. Директорите ще имат и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция. Този списък ще бъде публикуван на сайта на МОН. Ще могат да се предлагат и мерки от училищата.

Някои училища вече обявиха, че ще работят по график, в който различните класове започват часовете по различно време и така ще се разминават в междучасията.

"Няма съмнение, че годината ще бъда трудна. Имаме голямо предизвикателство  - да опазим здравето на децата. Ако оставим училищата затворени рискуваме да има повече негативни последици за децата, отколкото тези, които може да причини пандемията. Говори се и за поколенческа криза", обяви министър Вълчев.

"Когато има дете със симптоми, то ще бъде отделяно. Ще се уведомяват незабавно родителите, които имат отговорността да го заведат на лекар. При случай на заразен ученик или учител, незабавно ще се уведомява и РЗИ", разясни още той.