Учебнага година в Норвегия започна нормално. Снимки Марта фон дер Уе

Учебнага година в Норвегия започна нормално. Снимки Марта фон дер Уе

Учебната година в Норвегия започна. Децата влязоха пак в класните стаи след лятната ваканция. От седмица учебният процес се провежда нормално, като се набляга на хигиената и дезинфекцията. Стаите се почистват поне два пъти в рамките на часовете на учениците. И докато те бяха разделени на групи, след като се върнаха в клас в края на април, новата учебна година започва почти по старому. Няма дистанция между децата в класните стаи. За тях и техните учители няма и изискване да носят маски в сградата или докато вървят по коридора на училището.

От началото на пандемията вече 24 седмици репортери на сайт "Черноморие" не спират да ви информират как останалия свят се справя с COVID-19 посредством разкази на българи, които живеят на различни места по света.

"Всички деца са заедно. В моя клас са 34 ученици. Те могат да общуват по между си, но нямат досег с учениците от другите класове. Междучасията са направени така, че всеки клас да излиза навън по различно време", разказа пред "Черноморие" бургазлийката бургазлийката Марта фон дер Уе, която от 11 години живее в норвежкия град Берген и преподава в едно от училищата в града.

Дистанцията е важна за учителите и се спазва стриктно. Разстояние се изисква и по време на обяд, като е препоръчително всеки да носи храна от вкъщи.

Повечето от норвежците прекараха лятната отпуска в страната, заради пандемията. Животът в страната постепенно започна да се връща към обичайното си русло още през пролетта, след техния Великден. Ограничения обаче не липсват. Все още се призовават хората и фирмите, които могат да организират работа от вкъщи да го направят. Местните се приканват да ползват собствения си транспорт, а ако нямат лични автомобили и се налага да пътуват с обществения транспорт да избягват пиковите часове. В столицата Осло, която бе най-засегната от корона вирусната инфекция, в най-натоварените часове на денонощието качването в автобусите става задължително с маска.

От началото на пандемията с COVID-19 до днес в страната са регистрирани 10 323 случая. В Норвегия бе обявено извънредно положение почти по същото време, когато това бе направено и в България (тук това стана на 13-ти март при 31 регистрирани положителни случая б.а.). Разликата е, че много от мерките се прилагат по различен начин в двеге страни. Явно и норвежците са значително по-дисциплинирани от българите, тъй като случаите в България са над 15 000.

В разгара на лятната отпуска през юли новите случаи в Норвегия са били единични. За последното денонощие в страната са регистрирани едва 24 нови положителни проби на корона вирус. Активните случаи към днешна дата са 909. Излекувани вече са 9 150 души, а броят на починалите е 264. В страната са направени 601 569 теста, което прави 110 839 на 1 млн. население. Жителите на страната са 5 427 437.

Галерия