Академик Красимир Атанасов от 10 г. е част от катедра Компютърни системи и технологии. Снимка Черноморие-бг

Академик Красимир Атанасов от 10 г. е част от катедра Компютърни системи и технологии. Снимка Черноморие-бг

Учен от бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" стана академик. Събранието на академиците на Българската академия на науките избра нови академици в областта на биологическите и инженерни науки. Сред избраните в област "Инженерни науки" е Красимир Атанасов - ръководител на секция "Биоинформатика и математическо моделиране" в Института по биофизика и биомедицинско инженерство на БАН и преподавател в университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Академик Красимир Атанасов е роден в Бургас през 1954 г. Той е един от малкото учени в България със защитени две големи докторски дисертации – в областта на техническите науки, шифър 02.21.04 "Компютърни системи и мрежи" (1997 г.) и в областта на математическите науки, шифър 01.01.12 "Информатика" (2000 г.). От над 10 години Красимир Атанасов е част от катедра "Компютърни системи и технологии" и лабораторията по "Интелигентни системи" в университета ни.

Научните приноси на Красимир Атанасов са свързани основно с въвеждането на понятията интуиционистки размити множества (1983 г.) и обобщени мрежи (1984 г. Наред с дефинирането в теоретичен план на тези два математически формализма за вземане на решения в условия на неопределеност и описание и моделиране на паралелни процеси, Атанасов работи по приложенията им в области като изкуствен интелект, медицина, транспорт, икономика, телекомуникации, теория на системите, медицината и други. Сред научните му интереси е и теорията на числата, където приносите му включват различни обобщения на редицата на Фибоначи, изследване на свойствата на аритметични функции, формулировката и решаването на екстремални и комбинаторни проблеми.