Срещата се състоя в часа по грожданско образование. Снимки ПГМСЕ

Срещата се състоя в часа по грожданско образование. Снимки ПГМСЕ

Ученици от 12-ти клас на Професионална гимназия по механизация на селското стопанство и електроника "Никола Йонков Вапцаров" - в Средец проведоха интересен час по гражданско образование. На тях им гостуваха хора, които са успешни в своята сфера (старши мениджър в компания за финансови услуги, мениджър продажби в компания за финансови услуги, управител на хотел, брокер, директор на социална услуга, социален работник, психолог, медиатор и педагог) и могат да дадат добър пример как изглежда успеха и какво стои зад популярността – често усилен труд, много учене, опити, грешки – все неща, които показват, че успехът не идва просто така, а изисква работа. Едни успешни професионалисти, които учениците трудно биха срещнали на живо в обичайното си обкръжение. Един добър модел за подражание, който да провокира децата към високи стремежи и да ги насърчи да учат усърдно и да полагат усилия.

Те бяха вдъхновение за учениците и за тяхното кариерно ориентиране. Много ученици не са сигурни какво им е интересно и не познават какво изисква реализацията в определена професия. Тази среща помогна на учениците да научат за актуални професии.

Срещата беше вълнуваща за учениците защото сред лекторите имаше бивши възпитаници на училището. Учениците имаха възможност да се припознаят в тях и да видят общото с успешен човек, който е тръгнал от същото място като тях, от тяхното училище.

След тази среща учениците вече могат да изберат по-осъзнато своя кариерен път и професионална ориентация. Срещата им помогна да мечтаят по-смело и да си представят как може да изглежда тяхното бъдеще.

В пълен синхрон със срещата са и мислите на тези известни и успели хора:

„За мнозина върхът е точка, от която единствено се слиза надолу. За мен обаче той е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел", Боян Петров.

„Смисълът на израстването е моята мотивация за успех“, Александра Жекова.

„Човек има път, който трябва да открие. Откриеш ли го веднъж, всичко се случва по-леко", Кубрат Пулев.

„Преди се страхувах от това, че хората казваха: „Тя за коя се мислиш?“, сега имам смелостта да застана срещу тях и да им кажа: „Ето това съм аз?“, Опра Уинфри.

„Moжe дa ce нaлoжи дa вoдитe пoвeчe oт веднъж eднa битĸa, зa дa я cпeчeлитe", Mapгapeт Taчъp.

"Cъc cигypнocт мoжe дa ce ĸaжe, чe ниĸoгa нe cъм ce пoдцeнявaлa. Hямa нищo лoшo в тoвa дa бъдeш aмбициoзeн", Aнгeлa Mepĸeл и други.

Галерия