Кметът на Община Средец Иван Жабов връчи отличията на наградените. Снимки Лина Главинова

Кметът на Община Средец Иван Жабов връчи отличията на наградените. Снимки Лина Главинова

Радост Райнова - ученичка в Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" в Котел бе отличена с приз "Фолклорен венец Божура" на тазгодишното 26-о издание на Националния странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец Божура". Той се провежда всяка година през последния уикенд на месец май в местността "Божура". Негови организатори са - Община Средец, Съюза на тракийските дружества в България и народно читалище "Пробуда 1897".

В тазгодишното му издание участваха 111 изпълнители и музиканти на възраст от 4 до 19 години, разделени в няколко възрастови групи. Изпълненията на участниците бяха оценявани от професионални жури в състав: председател - проф. Стефан Чапкънов и членове - Янка Рупкина - народна певица и почетен гражданин на Средец, Манол Михайлов - народен певец, Димитър Христов - БНР, Ваня Монева - БНР.

След като изслуша всички певци и музиканти, журито определи и носителите на наградите в отделните категории и на трите важни приза.

Отличието на името на народната певица Комня Стоянова тази година получи Магдалена Манолова от Центъра за подкрепа на личностното развитие в Бургас. Наградата на Тракийските дружества получи Ванеса Делева от НУФИ "Филип Кутев" в Котел.

Призовете на наградените изпълнители връчи кметът на Община Средец Иван Жабов минути след официалното откриване на събора. "Това събитие ни събира и ни прави част от един празник на българщината. Защото фолклорната култура е диалогът между миналото и настоящето", каза Иван Жабов в обръщението си към официалните гости и тракийците, дошли на "Фолклорен венец Божура". Сред тях бяха Галя Василева - народен представител от ГЕРБ, Севдалина Турманова - заместник-областен управител на област Бургас, Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, делегации от турските градове Визе и Пънархисар.

Отличието на Община Средец за цялостен принос за развитието на събора тази година бе присъдено на Съюза на тракийските дружества. Почетният знак на Общината бе връчен от кмета Иван Жабов на председателя на Съюза - Красимир Премянов.

Празникът продължи с изпълнения на наградените участници и всенародно веселие. Отворени бяха и ателиетата, в които се представят традиционните за общината занаяти - тъкачество, кошничарство, грънчарство и други.

Галерия