Ритуалът беше пресъздаден в Българово. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Ритуалът беше пресъздаден в Българово. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Мария Петкова от VIII "ж" и Виктория Стоилова VIII "а" клас от клуб "Традиции и обичаи" с ръководител Анна Тодорова към Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" взеха участие в обичая Еньовден, организиран от народно читалище "Съгласие 1905" в Българово, съвместно с детска градина "Светулка" и пенсионерски клуб "Тодор Първанов".

Народният обичай отразява връзката с деня на лятното слънцестоене – 22 юни, което е сред най-важните астрономически преходи в годишното време.

Основа на празника е почитта към слънцето. При всички българи е разпространено поверието, че на Еньовден слънцето "трепти"и "играе" на изгрев и тръгва към зима. Християнизираната представа е за св. Еньо, който си облича кожуха и отива да донесе зимата; тръгва за сняг или започва да си кърпи кожуха и се стяга за зимата.

Празникът се възприема като много подходящ календарен момент за гадания и предсказания за времето, за здраве и за женитба. Изпълнява се обичаят Еньова буля (Яново буле, Яновче, Еня, Еньо) по името на основното обредно лице. Еньовата буля е момиче на 3, 4 или 5 години. Използват се части от булчинското облекло – женска риза, върху нея връхна дреха, на главата червено було, метални булчински накити и венец от еньовче и други цветя, набрани през нощта срещу Еньовден. Еньовата буля държи в ръцете си стръкове зеленина. Боса е и момите внимават да не стъпи на земята. Сутринта приготвят Еньовата буля и обикалят землището на селото в кръг, докато я носят последователно на раменете си. Тя размахва зелените клонки в ръцете си, а момите пеят песни с пожелания за плодородие или женитба. Спират при чешма или кладенец и дават на бременна жена да подържи Еньовата буля, за да е плодородна годината.

Галерия