Георги Маринчев, Георги Русев, Диана Фъртунова и Живко Господинов (отляво надясно) се сработиха отлично с учениците от гимназията Яница Димова, Георги Колев, Ангел Павлов и Теодор Панчев (прави отляво надясно)

Георги Маринчев, Георги Русев, Диана Фъртунова и Живко Господинов (отляво надясно) се сработиха отлично с учениците от гимназията Яница Димова, Георги Колев, Ангел Павлов и Теодор Панчев (прави отляво надясно)

Ученици и хоби готвачи влязоха в уникален кулинарен двубой. Кухнята на бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" стана арена на кулинарната битка, в която умения и знания демонстрираха четири отбора, съставени от хоби готвачи и ученици от гимназията. Предизвикателството да готвят рамо до рамо с бъдещи шеф готвачи приеха общинските съветници Георги Маринчев и Живко Господинов, музикантът и преподавател Георги Русев и журналистът Диана Фъртунова. И четиримата са умели хоби готвачи, които влагат страст в приготвянето на всяко ястие. На тях не може да им се опре нито гювеч, нито месенето на хляб. Сега обаче те се предизвикаха като част от кулинарен отбор и умело се сработиха с учениците, с които за първи път влизат заедно в професионална кухня.

Предварително изтеглен жребий определи и състава на четирите отбора. Под №1 готвиха Диана Фъртунова и Георги Колев, №2 се състоя от Георги Маринчев и Ангел Павлов, отбор с №3 включваше Живко Господинов и Яница Димова, а отбор №4 - Георги Русев и Теодор Панчев.

Целта на кулинарния двубой бе да даде възможност на учениците от гимназията да покажат умения при работа в екип с хора, с които не са работили досега. Така те показаха наученото до момента в условия на състезание, което ще им помогне при бъдещите им участие в конкурси и работа в кухня.

В началото на състезанието, което продължи малко над 3 часа, четирите отбора получиха по една кошница с продукти, които са осигурени специално за кулинарния двубой от веригата хранителни магазини"Lidl". Във всяка кошница имаше пилешки гърди, картофи, сирена, сметана, извара, спанак, червен пипер, краставици, чери домати, прясна салата. С тези продукти отборите трябваше да приготвят по четири порции основно ястие, салата и разядка. Те подправяха ястията си с пресни и сухи подправки, осигурени за състезанието от магазина "Подправките на Еди и Дима".

Уменията им бяха оценявани от жури в състав - шеф готвачите Яни Калъчев и Ивайло Димитров, както и от Деляна Цонева - председател на Управителния съвет на Бургаска регионална туристическа камара.

Креативност, работа в екип, предварителна подготовка - това показаха и четирите отбора, които предварително бяха обмениили идеи, какво ще готвят и бяха си съставили план за работа. Водеща роля на всяка една от четирите работни станции имаха учениците. Хоби готвачите даваха идеи и умело изпълняваха задачите, които им бяха поставени.

Гостите на кулинарния двубой имаха уникалната възможност да опитат пилешко месо (гърди без кожа), които бяха приготвени по четири различни варианта - пилешка роладина пълнена със спанак, топено сирене и чушка, сервирана върху канапе от шахбран, пилешки роладин със спанак и конфитирани чери домати, картофен гретин и балсамов сос, пилешка роладина с картофен и гъбен сос и суши от пиле и спанак.

Наглед традиционните продукти за салата и разядка - зелена салата, краставици, пипер, репички, чери домати, извара и сирена бяха превърнати в герои в чиниите и на четирите отбора.

Журито истински се затрудни да определи победителите в този първи по рода си кулинарен двубой. След дълги дебати все пак бяха връчени две първи и две втори награди. На първо място бяха класирани отборите с номера - №3 Живко Господинов и Яница Димова и №4 - Георги Русев и Теодор Панчев. На второ място са отборите с номера - №1 Диана Фъртунова и Георги Колев, №2 - Георги Маринчев и Ангел Павлов.

Директорът на гимназията Фотинка Въргова и председателят на журито Ивайло Димитров връчиха грамотите и наградите на отборите участници. Хоби готвачите получиха и благодарствени писма от гимназията за участието си в състезанието и покана да с евключат и в бъдещи кулинарни предизвикателства.

Галерия