Специална благодарност получи и директорът на гимназията Фотинка Въргова (вляво). СНимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Специална благодарност получи и директорът на гимназията Фотинка Въргова (вляво). СНимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Учители от бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" станаха редактори на книга "Рецепти за спомен". Идеята за нея възникна спонтанно по време на занятията във фондация "Невроезикова превенция срещу деменции", в която дейностите са насочени за превенция и борба срещу когнитивното влошаване при възрастните хора.

Участниците в занятията - възрастни хора, са дебатирали за рецептите за готвене на техните майки, бащи, баби, дядовци, прабаби и прадядовци. От дебатите им се ражда и идеята за кулинарната книга. Тя е съставена с рецепти на конкурсен принцип.

Книгата е преставена пред преподавателите от ПГТ "Проф. д-р. Асен Златаров". Те заедно с директора Фотинка Въргова пресяват най-добрите рецепти, които да влязат в книгата. В журито участва и преподавателят от гимвазията Ивайло Минчев, който предоставя рецепта на своята баба "Жътварски таратор".

Необходими продукти:

Орехи - 70 гр.

Чесън - 3 скилидки

Оцет - 4 с. л.

Сол

Краставици - 2 бр.

Копър/магнадоз

Вода - 600 мл

Начин на приготвяне: Орехите и чесъна се счукват на паста. Добавя се оцета. Разрежда се с вода, добавят се краставиците, нарязани на кубчета, накълцан копър/магданоз, сол на вкус.

"Блгодарим от сърце и на хората, които участваха в това преживяване - добри и интелигентни хора. С тази дейност ние продължихме да работим така, че да може участниците да останат умствено и физически активни и да забавят всяко когнитивно влошаване, доколкото е възможно.

Чувствахме се много доволни, защото идеята мина границите на град Бургас. Случи се така, че жители и от други градове ни изпращаха много, много рецепти. Преброихме няколкостотин такива - таратор, баница, мусака, шопска салата и др.

Получихме и рецепти от различни общности, като арменската и сефарадската, от Армения - това е доста фантастична изненада и ние благодарим на нашата приятелка Жанет Кацахян.

От сефарадите: благодарим на г-жа Любов Калдерон - една от нашите потребителки в Бургас! Благодарим на нашите скъпи приятелки г-жа Снежана Стоянова, г-жа Ида Финци! С благодарност към г-жа Софи Данон и г-жа Лорер.

Особено искаме да изкажем хиляди благодарности на г-жа. Елисавета Иванова и нейния съпруг г-н Иван Иванов", каза при представянето на книгата Невена Илиева - на 80 години.

Галерия