Бургаската ПГМЕЕ бе домакин на срещата с участието на гимназиите от Пловдив и Плевен. Снимки ПГМЕЕ

Бургаската ПГМЕЕ бе домакин на срещата с участието на гимназиите от Пловдив и Плевен. Снимки ПГМЕЕ

Ученици и учители от три професионални гимназии обмениха опит и знания в иновативен проект. Бургаската Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника бе домакин на първата мобилност по НП "Иновации в действие". В програмата, която има за цел обмяна на иновативни практики, участват още и ПГЕЕ - Пловдив и ПГЕХТ "Проф. Асен Златаров" в Плевен.

Екипът на бургаското Механо посрещна своите гости в училището, които разгледаха учебните стаи и работилниците по практика. В презентационната зала бе прожектиран филм за приложените иновации, по които училището работи от 3 години. Гостите се насладиха на трапеза от домашни ястия, специално приготвени за тях от домакините. Гостуващите екипи бяха впечатлени от учебната среда и обновената материално - техническа база, в която учениците провеждат своите практически занятия.

Следващият етап от програмата бе т.нар. опознавателната игра "City game". Учениците от трите гимназии бяха разпределени в четири отбора, на които бяха поставени задачи. Всеки от отборите имаше маршрутна карта, по която трябваше да посети някои от най- емблематичните места на Бургас. На обектите ги очакваха други ученици, които им даваха кратка, двуезична информация (на български и английски език) за мястото и известни личности, свързани с града. Целта на тази задача - игра е учениците от различните градове и училища да се опознаят, да научат интересни факти, а също и да се полюбуват на красотата на морския ни град. Всички се завърнаха с прекрасни впечатления и емоции от разходката.

Вторият ден от мобилността започна с посещение на репетиция на ансамбъл "Странджа", но вместо на репетиционен процес, екипите се насладиха на концерт, специално подготвен от ансамбъла за гостите. Изненадата беше голяма, а емоциите - незабравими. След това се проведе и иновативен комплексен урок на тема: "Бургас - вечен като морето". Специален гост на урока беше и инж. Д. Петрова, старши експерт по ПОО - РУО - Бургас. Учениците от четирите отбора бяха "заключени" в омагьосана ескейп стая, от която можеха да излязат само ако решат правилно задачи от 6 модула и получат кодове, чрез които да се освободят. Задачите включваха знания, получени като информация от разходката през първия ден. Отделните модули бяха свързани с литература, история, география, математика, английски и немски език, музика. С много усърдие и ентусиазъм учениците от отборите приложиха своите умения по учебните предмети, а също и новите знания, свързани с културата, историята и личностите на гр. Бургас. Така те успяха да получат всички кодове и да се освободят от омагьосаната стая. Урокът приключи със забавна състезателна игра, в която отборите трябваше да подредят картинен пъзел, от който да научат девиза на града - "Бургас - вечен като морето". Впечатленията и емоциите от проведения урок учениците споделиха в интернет платформа, което ще послужи за обратна връзка на учителите. Отзивите на учениците и учителите след урока бяха изключително позитиви, като много от тях споделиха, че е било интересно и забавно, но са успели да научат и много нови неща.

Учениците от ПГЕЕ - Пловдив представиха свое табло с изработени модули по електроника. Директорът на гимназията г-жа Анастасова също сподели своите впечатления и направи много мил жест в знак на благодарност и сътрудничество, подарявайки картина на стария Пловдив. В третия ден от мобилността екипите на гимназиите посетиха ПГКПИ - Бургас, където се демонстрираха иновативни технологии в образованието.

"След проведената мобилност съм убедена, че с колегите ми вървим по правилния път. Споделянето на опит, запознаването с добри политики и практики за работа, промените във формите и методите на учене, сътрудничеството по проблемите на професионалното обучение, изграждането на устойчиво във времето партньорство между различни професионални училища са стъпките, които ще ни отведат до целта, а именно, подобряване на качеството на образованието и повишаване на постиженията и уменията на учениците като бъдещи професионалисти в областта на техниката и технологиите", сподели инж. Роза Желева - директор на ПГМЕЕ - Бургас.

Галерия