Венцислав Сребрев и Фани Киселова постигнаха исторически успех за своята гимназия. Снимки ПГТ

Венцислав Сребрев и Фани Киселова постигнаха исторически успех за своята гимназия. Снимки ПГТ

Ученици от бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас спечелиха златни медали от регионалния кръг на националните състезания за "Най-добър млад готвач" и "Най-добър млад сервитьор", които се проведоха в Хисаря. За първи път в историята на морската гимназия негови ученици грабват двата златни медала в двете категории.

Златен медал в категория "Най-добър млад готвач" завоюва Фани Киселова от ХII "в" клас с ръководител Ганка Ангелова. Тя приготви две ястия - студено предястие със сирена, плодове и зеленчуци и основно ястие - вариация на пиката от свинско контрафиле с три компонентна гарнитура и сос.

Първото място и златния медал в категорията "Най- добър млад сервитьор" отиде при Венцислав Сребрев от ХI "е" клас с ръководител Анна Тодорова. Неговата задача бе да предложи с предястието подходящо вино (бяло или розе), с основното ястие червено вино (с коркова тапа) - за декантиране, и да представи ястията според собствената си преценка на български и английски език.

Учениците от ПГТ - Бургас за пореден път доказаха, че са сред най-добрите в страната. Те бяха отличени в конкуренцията на ученици от професионалните гимназии по туризъм от областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково.

Цел на състезанието е да даде възможност на учениците да покажат натрупаните знания и умения в конкретна работна ситуация и да се постигне обвързване на извънучилищните дейности с бизнес средите от региона и областта, популяризиране възможностите за реклама и за престиж на работодателите чрез спонсорство и участие в подобни извънучилищни дейности.

По време на състезанието готвачите трябваше да приготвят две кулинарни изделия – предястие и основно ястие; да аранжират по три порции от предястието и основното ястие - по 1 за оценка от журито и за експониране, а третата порция се разделя на две, за да бъде поднесена от сервитьора на гостите. Сервитьорите имаха за задача да посрещат и настаняват гостите, устно да представят менюто (на български и чужд език), да обслужват гостите като предлагат и поднасят подходящите за храната напитки. Да декантират или представят виното в зависимост от менюто.

Регионалният кръг на състезанията се организира от Министерство на образованието и науката (МОН) в партньорство с Асоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България (АУРХ), Българска асоциация на професионалните готвачи, "Евро -Ток Интернационал", "Ред-Девил", Българска туристическа камара - кетъринг, Българска асоциация на професионалните сомелиери.

Галерия