Европейската нощ на учените се проведе в университета. Снимки Проф. д-р Асен Златаров

Европейската нощ на учените се проведе в университета. Снимки Проф. д-р Асен Златаров

Десетки ученици прекрачиха прага на университет "Проф. д-р Асен Златаров" и се включиха в проект "Европейска нощ на учените". Събитието е част от стратегията за привличане на студенти по природонаучни и технологични предмети (STEM).

В деня на отворените врати взеха участие десетокласници от шест бургаски училища - ППМГ "Акад. Никола Обрешков", Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов", ПГХТ "Акад. Н. Д. Зелинский", Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, СУ "Св. св. Кирил и Методий" и СУ "Иван Вазов".

Учениците бяха приветствани от ректора на университета проф. д-р Магдалена Миткова и зам.-ректора проф. д-р Сотир Сотиров, след което видяха на място научните лаборатории на ВУЗ-а.

В неформална обстановка успяха да разгледат отлично оборудваните работни помещения, да разговарят и да научат повече за научните постижения на студенти и преподаватели.

Над сто момичета и момчета се запознаха с приема и предимствата за учене на природни науки (предметите "Химия" и "Екология"), както и компютърни науки (специалности "Компютърни системи и технологии" и "Софтуерно инженерство").

Университет "Проф. д-р Асен Златаров" очаква новите си студенти за учебната 2022/2023 година. Висшето учебно заведение е най-големия държавен университет в Югоизточна България.

Галерия