Сияна Брадева е най-малкият участник в конференцията. Снимки Авторът

Сияна Брадева е най-малкият участник в конференцията. Снимки Авторът

Ученици от бургаското СУ "Иван Вазов" бяха сред наградените в IV-то издание на Екологична конференция за ученици и студенти, която се организира от университета "Проф. д-р Асен Златаров" и катедра "Екология и опазване на околната среда" в университета. Тази година, заради пандемията от COVID - 19, конференцията се проведе онлайн от 27-ми до 29-ти април.  Тя се реализира и с финансовата подкрепа на Община Бургас.

Победителите бяха наградени на специална церемония, която се проведе в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино". Участниците в конференцията бяха поздравени от проф. Сотир Сотиров - зам.-ректор на университет "Проф. д-р Асен Златаров". Двете най-важни награди отидоха за ученици от СУ "Иван Вазов". Най-малкият участник в екологичната конференция е Сияна Брадева от V клас в бургаската гимназия. А една от специалните награди е за Яна Ангелова - XII клас.

Сияна Брадева участва с доклад на тема "Рециклиране на отпадъци", а темата на Яна Ангелова е "Изследване на PH и съдържание на хумус в почвата". Ръководител на Сияна Брадева е Христина Ганева, а на Яна Ангелова - Милена Иванова.

През 2019 година Яна Ангелова печели голямата награда на Община Бургас от конференцията и това й дава право да бъде приета за студентка в университета. Условието е отново да участва, когато вече е XII клас. Яна, не само участва, но и спечели една от специалните награди. С това отличие тя ще запише да учи специалност "Екология и мениджмънт". "Когато участвах с доклад миналата година, се запалих и реших да уча екология", сподели пред "Черноморие" Яна Ангелова.

Двете ученички на СУ "Иван Вазов" бяха поздравени от директора на гимназията Виктор Григоров, който присъства заедно с техните учители на награждаването.

Галерия