Ученици и учители от пет страни гостуваха на бургаското Механо в рамките на проекта по програма Еразъм+. Снимки ПГМЕЕ

Ученици и учители от пет страни гостуваха на бургаското Механо в рамките на проекта по програма Еразъм+. Снимки ПГМЕЕ

Ученици от Европа гостуваха на семейството на бургаското Михано. Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника посрещна ученици и учители от партньорските училища в пет държави, работещи по проект "DIGISTORIES OF GENERATION Z", финансиран по програма "Еразъм+". В продължение на пет дни, от 27-ми февруари до 3-ти март, бургаската гимназия бе домакин на мобилност в България, която бе открита с официална церемония по традиционен български обичай  в сградата на училището. Партньорските екипи от България, Румъния, Италия, Испания и Ирландия взеха участие в планираните дейности, възпитаващи подрастващото дигитално "Z" поколение в умения и знания за екипност, използване на новите технологии и навлизащия изкуствен интелект.

Темата, по която бяха организирани работните сесии, бе свързана с новите технологии, формиращи нашето бъдеше. Делегацията проведе 5-дневни изследователски работилници, в които  учениците приеха предизвикателството да разработят и презентират своите продукти по различните дейности. Всички екипи представиха по три иновации, формиращи нашето бъдеще. Работилницата, наречена "Стелариум", беше както образователна, така и занимателна. В нея учениците трябваше да разпознаят и нарисуват съзвездията от зодиака по предварително подготвена от домакинския ни екип презентация с научни и любопитни истории  за  различните съзвездия. Друга работна задача бе участието им в състезателен куиз.  

Една от дейностите  бе представянето на любопитни факти за случайно открити популярни изобретения. Резултатът беше представен под формата на видеа, които учениците старателно подготвиха. Организираха се и  работилници, в които  младежите бяха разделени на екипи и работиха по темата: "Топ 10 на джаджите, без които тийнейджърите не могат да живеят". Втората част на уъркшопа беше на тема: "Изкуственият интелект изяжда света". Младите хора обсъждаха предимствата и недостатъците по темите: "Роботика", "Киберсигурност", "Интернет", "Изкуствен интелект", "Облачно пространство", създадоха интересни проекти и показаха своите презентационни умения.

Културната програма включваше посещения на архитектурни и археологически забележителности в градовете Несебър и Созопол.

Силно впечатляващо бе посещението в музея на науката и технологиите "Планетум", разположен на територията на красивата ни морска гара.  Атрактивно преживяване за всички бе и визитата в центъра за виртуална и добавена реалност,  в който  се разходихме виртуално   до остров „Св. Анастасия“, а с помощта на високотехнологични  очила за виртуална реалност  се докоснахме  до морско дъно.  

Заключителната церемония и връчването на сертификатите беше проведена в клуб "Модерен театър" с впечатляващ сценарий, включващ представяне на моменти от предишните мобилности, известни песни от всяка държава, връчване на сертификатите за участие  и последващо  караоке парти.

Учениците от партньорските училища, които гостуваха в семействата на учениците от ПГМЕЕ, отнесоха със себе си чудесни преживявания и емоции от осъществената мобилност.  По този начин те усъвършенстваха  социалните си умения и  изградиха  позитивни мултикултурни приятелски отношения.

Галерия