Учениците показаха и как се оказва първа помощ на пострадали. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Учениците показаха и как се оказва първа помощ на пострадали. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Ученици от бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" участваха в показно за евакуация при земетресение. Основната цел на подобни учения е да се провери готовността на всички участници за бързо и организирано напускане на сградата в случай на пожар, земетресение или друг инцидент, изискващ незабавна евакуация.

След подаден алармен сигнал и съобщение с цел евакуация по звуковата уредба на гимназията, учениците бяха инструктирани от своите преподаватели да запазят спокойствие и бързо да се отправят към аварийните изходи. В рамките на 2 минути цялата сграда беше успешно евакуирана.

Всички учители и служители бяха предварително информирани за стъпките, които трябва да предприемат, по време на евакуацията.

Ясните обозначения към изхода  позволиха бързо и безопасно напускане на сградата.

След евакуацията учениците бяха насочени към предварително определен сборен пункт на безопасно разстояние от сградата, където бе извършена проверка на присъствието. Ученици от IX "а" клас в нашата гимназия демонстрираха важни умения за оказване на първа помощ по време на учебна евакуация за земетресение. Те показаха на своите съученици и служители на училището как правилно се прилага превръзка на ръка и как се поставя шина на крак при евентуални наранявания.

Дейностите по първа помощ включваха не само показването на техники за превръзка и обездвижване на крайници, но и обяснения за значението на бързата и правилна намеса при наранявания, което може да предотврати по-сериозни последствия. Служителите на училището също участваха активно, като наблюдаваха и се включваха в дискусиите за безопасност.

Тази инициатива е част от плана за безопасност на училището и е доказателство за ангажимента на учениците и преподавателите да поддържат високо ниво на готовност при извънредни ситуации.

Евакуационните тренировки са жизненоважни за осигуряването на безопасност в учебните заведения. Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" показва ангажимент към обучението на своите ученици и служители за действия при извънредни ситуации като по този начин повишава общото ниво на сигурност в училищната среда.

Галерия