Учениците от клуба с интерес изслушаха лекцията. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Учениците от клуба с интерес изслушаха лекцията. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Учениците от клуб "Гражданско образование" в бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" посетиха Териториална дирекция "Държавен архив" - Бургас, която е част от Държавна агенция "Архиви". Експерти и специалисти от Архива презентираха възможностите за търсене в ИСДА и помагаха в разчитането на текст от 1929 г., който е част от протоколна книга на Градското общинско управление в Бургас.

Поводът за посещението е наближаващия 1-ви ноември - Ден на народните будители.

Изключително интересна за учениците бе беседата на г-жа Десислава Лилова - началник-отдел. По увлекателен, достъпен и отговорен начин тя представи на учениците как се работи с архивните документи, които независимо от възрастта им се докосват с ръкавици, и то изключително внимателно. Съхранението им е специфично, както и тяхната реставрация. ТДА – Бургас, има реставратор, който е спасил и върнал към живот редица документи, които са могли да бъдат изгубени безвъзвратно, както обясни г-жа Лилова. Единадесетокласниците бяха запознати с използването на научно-справочния апарат на хартиен носител, особеностите в работата на архивиста, контрола в държавните и общинските институции за опазването на документите и предаването на ценните в ДА "Архиви", предизвикателствата в дигитализацията на архивни документи и разгледаха малка част от документалното богатство на архива.

Учениците научиха, че най-старият документ в Архива, датира от XVIII век, запознаха се с интересни почерци,  които макар и красиви, се оказаха трудно четими. Интерес предизвикаха показаните документи, съхранявани в Държавен архив – Бургас, сред които оригиналната снимка на Васил Левски сред участници във Втората българска легия в Белград 1867-1868 г., протоколни книги, съхранили историята на Бургас, семейни албуми, снимки на революционери и др.

Галерия